NRK Meny
Normal

– Ny klimapolitikk fra Jonas Gahr Støre

Klimapolitikken Jonas Gahr Støres legger opp til i sin nye bok skiller seg fra Jens Stoltenbergs politikk. Men konkrete tiltak etterlyses.

Jonas Gahr Støre
Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Jonas Gahr Støre tar til orde for en radikal nytenkning av økonomifaget når det gjelder klima og miljø, sier Kari Elisabeth Kaski i miljøorganisasjonen Zero.

Kari Elisabeth Kaski

Kari Elisabeth Kaski roser Støre for klima

Foto: Zero

Hun mener Ap-lederen i sin nye bok legger opp til en klimapolitikk som skiller seg klart fra forgjengeren.

– Støre snakker om at vi må utvikle nullslippsløsninger og rulle dem ut i markedet. Det er en mer pragmatisk tilnærming enn Jens Stoltenberg, som var veldig opptatt av kvotesystemer og Co2-prising, sier Kaski til NRK.

«En politisk programerklæring»

Et hundretalls journalister, politikere og andre samfunnsinteresserte mennesker hadde møtt opp for å få med seg kolossen av en bok - 450 sider om Jonas Gahr Støre.

Vi må anse klimaspørsmålet som førende for all politikk, som en ramme rundt økonomi og beslutninger, ikke som en enkeltstående sak

Jonas Gahr Støre – I bevegelse

I boka «I bevegelse - veivalg for det 21. århundre» skriver Støre om sin personlige politiske reise. Men Arbeiderparti-lederen var ikke interessert i å skrive bok om det rødgrønne prosjektet. Han ville heller utforske hvilken rolle sosialdemokratiet skal spille i framtiden.

Forleggeren kaller boka «en politisk programerklæring», og mange vil lese boken for å se etter signaler for hvor den nye Arbeiderpartilederen ønsker å ta partiet framover. Støre mener boka sier mye om hvilke problemstillinger han mener er viktige.

– Her er saker jeg er opptatt av, jeg kommer til å jobbe videre med mange av de temaene som er omtalt her, sier Støre til NRK.

– Ikke opp til enkeltpersoner å løse klimaproblemene

Støre trekker fram klimasaken, og er tydelig på at det er avgjørende å finne overordnede, strukturelle grep i miljødebatten.

«Det sier jeg ikke for å frita den enkelte av oss fra å ta et ansvar, men fordi våre handlingsmønstre ikke blir til i isolasjon», skriver Støre.

Han er enig med Zero i at man ikke bare kan satse på kvotesystemer og CO2-prising.

Vi er den første generasjonen som ser konsekvensen av klimaendringene og kanskje den siste som kan gjøre noe med det.

Jonas Gahr Støre – I bevegelse

– Det er ekstremt viktig at forurensingen får en pris, for at økonomien skal virke for klima. Men det betyr ikke at vi ikke skal gjøre andre ting. Folk har kanskje trukket på skuldrene og sagt at det holder, og det tror ikke jeg. Derfor må vi gå på leting etter enda mer omfattende politikk, sier Støre.

– Viktig å åpne debatten

Støre får ros for klimafokuset av nestleder i miljøstiftelsen Zero av nestleder Kari Elisabeth Kaski.

– Arbeiderpartiets klimapolitikk har vært fastlåst, og det er viktig å starte debatten om nye virkemidler og tiltak. Jeg håper det vil munne ut i en effektiv politikk om hvordan man kan kutte utslipp også fra de store forurenserne, sier Kaski.

Leder og stortingsrepresentant Rasmus Hansson i Miljøpartiet de Grønne.

Leder og stortingsrepresentant Rasmus Hansson i Miljøpartiet de Grønne

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Rasmus Hansson fra Miljøpartiet de Grønne er glad for at Støre legger vekt på og vil ta med seg ny klimakunnskap. Men han etterlyser mer konkret politikk:

– På de 30 sidene han har dedikert til klima er det ikke et fnugg av konkrete tiltak for å bruke den kunnskapen. Vi både tror på og ønsker velkommen Støres engasjement og skjønner at det å snu Arbeiderpartiets energipolitikk ikke skjer over natta. Men mens Støre er ute og reflekterer over klimaspørsmål, så har han ført og fører fortsatt en olje- og energipolitikk som er identisk med den Tord Lien i Frp fører, sier Hansson.

– Må omsettes i politikk

Hansson sier han er enig i mye av det Støre skriver, og peker på flere eksempler på at det er i tråd med de Grønnes politikk.

– Dette er riktig tenking, og Miljøpartiet de Grønne skal gjøre alt vi kan for at Støres vyer blir til Støres politikk, sier Hansson.

– Det er fint at Støre begynner å tenke det miljøbevegelse og forskere har ropt i 10-15 år, men det hadde vært stas for jordens klima om Arbeiderpartiet snart begynte å omsette det i konkret politikk, spesielt innen olje og gass, der konsekvensene vil bli størst, sier han.

Jonas Gahr Støre har sammen med Jonas Bals skrevet boken "I bevegelse"

Jonas Gahr Støre har sammen med Jonas Bals skrevet boken «I bevegelse - veivalg for det 21. århundre».

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger