– Norske myndigheter bør garantere for Snowdens sikkerhet

SV-nestleder Bård Vegard Solhjell mener regjeringen må gi amerikanerne et svar på hva de vil gjøre med Edward Snowden dersom han kommer til Norge.

SVs nestleder Bård Vegard Solhjell mener regjeringen må gi amerikanerne et svar på hva de vil gjøre med Edward Snowden dersom han kommer til Norge. Han ber norske myndigheter garantere for Snowdens sikkerhet slik at han kan komme.

SE VIDEO: SVs nestleder Bård Vegard Solhjell mener regjeringen må gi amerikanerne et svar på hva de vil gjøre med Edward Snowden dersom han kommer til Norge. Han ber norske myndigheter garantere for Snowdens sikkerhet slik at han kan komme.

Torsdag kveld skriver NRK at amerikanske myndigheter har bedt Norge utlevere Snowden så fort han setter sine bein i landet. Norske myndigheter nekter å svare på om han vil bli pågrepet om han kommer hit.

Solhjell har tidligere hatt privat kontakt med Snowden. Solhjell mener norske myndigheter bør garantere for Snowdens sikkerhet dersom varsleren kommer til Norge.

– Det er ikke overraskende at USA ber Norge pågripe Snowden. Men det er alvorlig om regjeringen ikke avviser presset og presiserer at Norge er en rettsstat, som på uavhengig og selvstendig grunnlag vil avgjøre det, sier Solhjell til NRK.

Kan komme til Norge neste uke

Snowden fikk politisk asyl i Russland etter at han avslørte USAs masseovervåking av andre stater. Kort tid etter at han hadde stått fram som kilden for de enorme avsløringene, kom budskapet fra USA i en formell diplomatisk melding:

– Hvis Edward Snowden på noen som helst måte forsøker å komme seg inn i Norge ber vi dere om å varsle USAs ambassade. Deretter ber vi dere umiddelbart returnere ham til USA ved bruk av innreisenekt, utvisningsvedtak eller andre lovlige virkemidler, skrev amerikanerne i et brev til Utenriksdepartementet den 27. juni 2013.

Snowden er tildelt Bjørnstjerne Bjørnson-prisen for 2015 og invitert til Molde for å motta utmerkelsen neste uke.

Snowden og dokumenter om utlevering fra Norge

HEMMELIGHOLDT: Hittil hemmeligholdte dokumenter sendt fra USA til det norske utenriksdepartementet viser hvordan Norge mottok en konkret melding med ønske om pågripelse og utsending av Edward Snowden.

Foto: FREDERICK FLORIN / Afp

– USA fikk aldri noe formelt svar

Justisdepartementet hevder at USA aldri fikk noe formelt svar.

– Snowden kom aldri til Norge sommeren 2013. Derfor ble det heller aldri aktuelt å svare amerikanerne på utleveringsbegjæringen, sier statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) til NRK.

– Men korrespondansen NRK sitter på viser at UD allerede tidlig ga signaler – viser ikke dette at Norge faktisk har snakket med og svart USA?

– Det Norge har gjort er å fortelle amerikanske myndigheter hvordan det norske systemet fungerer. Hvis de ber om å få utlevert en person, er det påtalemyndigheten som vurderer om en sak skal bringes for retten, og domstolen vurderer om vilkårene for utlevering er oppfylt, svarer Kallmyr.

Jøran Kallmyr intervjues om Snowden

SVARER IKKE: Statssekretær i Justisdepartementet, Jøran Kallmyr, nekter å svare på om Snowden blir pågrepet om han kommer til Norge.

Foto: Leif Ove Bergundhaugen / NRK

– Snowden kommer ikke til Norge

President i Bjørnstjerne Bjørnson-Akademiet, Hege Newth, sier Snowden ikke kommer til Norge i september i frykt for å bli utlevert. Newth sier hun ikke tror på det norske myndigheter sier.

– Jeg har mine tvil siden norske myndigheter har unnlatt å fortelle om utleveringsbegjæringen fra USA i to år. Jeg skal virkelig ha det dokumentert at myndighetene ikke har svart amerikanske myndigheter, før jeg tror på det, sier Newth til NRK.

Da Snowden ble presentert som årets prisvinner ba Bjørnsonfestivalen både statsminister Erna Solberg og justisminister Anders Anundsen om en garanti for Snowdens trygghet, slik at han kunne komme for å motta prisen.

SISTE NYTT

Siste meldinger