Hopp til innhold

– Norske leger snakker ikke om sex

En kreftoperasjon skapte problemer for sexlivet til Jeanette Hoel og John Christian Vinæs. Men legen var for brydd til å gi henne hjelpen hun skulle ha.

Jeanette Hoel og John Christian Vinæs

Jeanette Hoel og samboeren John Christian Vinæs på Akershus Universitetssykehus.

Foto: Hans-Jørgen Solli / NRK

Et godt sexliv er viktig for folkehelsa. Det viser en ny dansk undersøkelse. Men norske leger tør ikke å snakke med pasientene sine om sex.

– Nei, vi er dessverre ikke flinke nok til det, innrømmer leder i Allmennlegeforeningen, Trond Egil Hansen.

– Vi er ikke så frisinnede som vi tror. Og når vi først snakker om sex, dreier det seg gjerne om prevensjon og sykdom. Det er verre å snakke om gledene ved sex. Og at sex kan være godt for helsa vår, sier Hansen.

P3-dokumentar: De flaue legene

Legen var flau

For tre år siden ble Jeanette Hoel operert for livmorhalskreft. Hun glemmer ikke det som skjedde da hun – sløvet av narkose – fikk besøk av en lege. Han kom bærende på en pose. I den hadde han en plaststav.

– Denne skal du bruke, sa han bare. Han så ganske flau ut. Kanskje var det fordi moren min satt ved siden av meg, sier Jeanette.

Staven skulle hun bruke for å hindre sammenvoksninger i underlivet. Men det sa ikke legen. Og det skjønte ikke Jeanette.

Derfor ble staven kastet. Og hun fikk etter hvert store problemer.

– Støre må på banen

– Jeg reiser land og strand rundt for å fortelle kolleger at de må være opptatt av den seksuelle helsen til pasientene. Det forbauser meg at det kan være så vanskelig å snakke om dette, sier spesialist i klinisk sexologi, Haakon Aars.

Han og kollegene ved Institutt for klinisk sexologi og terapi har nå bedt om et møte med Helsedepartementet i håp om å få satt den seksuelle helsen på dagsorden.

– Ta bare nyutdannende leger, det er utrolig hvor lite de vet om seksuell helse, sier Aars, som nå ber helseminister Jonas Gahr Støre ta tak i saken.

Skammet seg

I den danske undersøkelsen svarer 9 av 10 at et godt sexliv er viktig for deres helse. Undersøkelsen viser også at god sex styrker helsa til både friske og syke mennesker.

– Jeg ville gjerne vite hva som kan skje med seksuallivet etter en kreftbehandling. Jeg ville gjerne vite hvordan jeg best kunne forebygge skader. Men jeg fikk ingen informasjon, det burde jeg og samboeren min ha fått, sier Jeanette.

Kreften fjernet muligheten til å få barn. Det måtte hun akseptere.

Men hun hadde ikke trodd at det skulle bli så smertefullt å ha sex, hun hadde ikke trodd at hun skulle skamme seg og pakke seg inn i klær når hun la seg.

Men det har Jeanette gjort. Kveld etter kveld.

Nytt håp

Først nå – tre år etter operasjonen – føler hun at hjelpen kommer.

En undersøkelse på Akershus Universitetssykehus har gitt henne nytt håp.

– Jeg har typiske strålingsskader. Nå skal jeg få østrogenbehandling, jeg er så glad, sier hun når vi snakker med henne på vei ut av sykehuset.

Jeanette klapper samboeren fornøyd på skulderen.

– Min beste medisin, smiler hun.

AKTUELT NÅ