– Norske lederlønninger er for høye

En av Norges aller rikeste, forretningsmannen Olav Thon, tar et oppgjør med det han mener er altfor høye lønninger til mange toppledere. Thon mener at en lønn på mange millioner kroner distraherer lederne i stedet for å få dem til å arbeide godt.

Olav Thon mener at norske lederlønninger er for høye og kan føre til dårligere ledelse. – Jeg tror at disse kjempestore lederlønningene er i seg selv en kapital som må passes på og forvaltes, sier han.

SE VIDEO: Olav Thon mener at norske lederlønninger er for høye og kan føre til dårligere ledelse. – Jeg tror at kjempestore lederlønninger i seg selv er en kapital som må passes på og forvaltes.

Mange ledere i Norge tjener flere millioner kroner i året, men i et eksklusivt intervju sier Olav Thon at de høyeste lønningene er med på å ta oppmerksomheten bort fra jobben lederne skal gjøre. Han mener det er forunderlig at mange statlige bedrifter leder an når det gjelder å betale toppledere.

– Jeg tror at kjempestore lederlønninger i seg selv er en kapital som må passes på og forvaltes. Hvis man får altfor mye å forvalte personlig, så blir fokus tatt noe vekk fra den daglige oppgave, sier han til NRK.

Thon sier at han snakker om lederlønninger på mange millioner kroner i året. I Thon-konsernet har lederne maksimalt rundt to millioner kroner i årslønn.

– Det er en forunderlighet at mange statlige bedrifter leder an

Det mangler ikke på sjefer med mange millioner i lønn – også i Norge. Med fast lønn og andre godtgjørelser har Statoils sjef, Helge Lund, rundt 14 millioner i året.

Rune Bjerke i Dnb tjener nesten åtte millioner i året, mens Ottar Ertzeid i samme bank har over tolv millioner. I også flere rene statsselskap får sjefene utbetalt flere millioner i året – som Dag Mejdell i Posten med 4,4 millioner og Christian Rynning Tønnesen i Statkraft med 4,7 millioner.

– Det er en forunderlighet at mange statlige bedrifter leder an når det gjelder å tilby store lønninger til sine ledere, sier Thon.

Olav Thon sier sine meninger om arveavgiften og formuesdkatten i denne delen av intervjuet.

SE VIDEO: Olav Thon sier sine meninger om arveavgiften og formuesskatten i denne delen av intervjuet.

Fornøyd bare han har en sykkel og et sted å sove om natta

Hotell- og eiendomskongen begynte å bygge forretningene på fortjenesten etter å ha solgt to reveskinn. Nå har Thon flere tusen ansatte.

Han sier sjøl at han er fornøyd bare han har en sykkel og et sted å sove om natta, og har sagt at det skal mye til før en leder bør tjene mer enn to millioner i året. Det sier Thon at han praktiserer i selskapene han eier.

I dette eksklusive intervjuet snakker den snart 91 år gamle forretningsmannen også om forskjell på fattig og rik, kjøpesentre, naturopplevelser, foreldrenes buskap og inspirasjoner fra barndommen, arveavgift og formuesskatten.

Olav Thon sier at han tror på en framtid for kjøpesentrene. - Det mener jeg fordi kjøpesentrene gjør shopping enklere og frigjør folks tid. Han snakker også om sine naturopplevelser i denne delen av det eksklusive intervjuet med NRK.

SE VIDEO: Olav Thon sier at han tror på en framtid for kjøpesentrene. – Det mener jeg fordi kjøpesentrene gjør shopping enklere og frigjør folks tid, sier han. Thon snakker også om sine naturopplevelser i denne delen av det eksklusive intervjuet.

Høye lederlønninger vil få konsekvenser

Tidligere i år varslet næringsminister Monica Mæland (H) at styrer i statlig eide selskaper kan bli sparket dersom de gir ledere for høye bonuser og lønninger.

– Vi er opptatt av lønningene til lederne skal være konkurransedyktige og ikke
lønnsledende, sa Mæland i dagens spørretime i Storting
et.

Bakgrunnen var avsløringer om nye lønnshopp og rekordutbetalinger i bonuser til toppsjefer i statlig eide selskaper som DNB og Statoil.

– Jeg fikk mye gratis inspirasjon av å studere hva mine foreldre drev med. De hadde en ganske liten og tungdrevet gård. Men takket være alle utslåtter som ble benyttet, så hadde vi likevel en av de største buskapene i Ål i Hallingdal. Det ga arbeidet, men også masse glede. Det observerte jeg, og tok med meg videre i livet

SE VIDEO: – Jeg fikk mye gratis inspirasjon av å studere hva mine foreldre drev med. De hadde en ganske liten og tungdrevet gård. Men takket være alle utslåtter som ble benyttet, så hadde vi likevel en av de største buskapene i Ål i Hallingdal. Det ga arbeidet, men også masse glede. Det observerte jeg, og tok med meg videre i livet

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger