NRK Meny
Normal

– Norske embetsfolk må strammes opp

– Det er trist å se at de som skal være lojale mot regjeringen faktisk jobber mot dem, sier Høyre-leder Erna Solberg. Nye avsløringer viser at en rekke norske embetsmenn har forsøkt å informere amerikanske diplomater om hvordan de skal påvirke norske politikere.

Høyre-leder Erna Solberg

Høyre-leder Erna Solberg.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Nye avslørande dokumenter fra Wikileaks som avdekker at norske toppbyråkrater skal ha bedt om hjelp fra amerikanerne til å få Stoltenberg-regjeringen til å endre politikk vekker sterke reaksjoner.

Aftenposten skriver i dag om flere konkrete forsøk på å påvirke forsvars -og utenriksministeren.

LES: Støre oppringt av USAs ambassadør

LES: USA-ambassadører: Norge naive og uhjelpsomme

Bør lære skikk og bruk

Høyres leder Erna Solberg mener det hele er trist, og sier at regjeringen nå må stramme opp sine ansatte i embetsverket.

– Skikk og bruk blant embetsfolk bør kanskje være et tema for neste halvår. Dette er trist fordi vi har vent oss til at embetsfolk i Norge har en veldig høy grad av integritet og vet at oppdraget ligger i å følge opp de politikerne som til enhver tid er valgt, ikke å jobbe mot dem, sier Solberg til NRK.

Lederen av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite, Anders Anundsen (Frp) sier det er normalt å pleie nær kontakt med Norges nærmeste allierte.

Anders Anundsen

Lederen av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite, Anders Anundsen (Frp).

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

– Men det er unaturlig dersom den dialogen går på tvers av det som er den politiske ledelsens vilje. Embetsmennenes jobb er å viderebringe det som er de politiske styringssignalene, slår han fast.

Anundsen sier ambetsmennene ikke skal ha en egen agenda fordi de skal tjene den til enhver tid sittende regjering. Han mener deres oppgave i alle fall ikke er å undergrave sine politiske ledere.

– Vi har en utfordring dersom de gjør det, sier Anundsen, og legger til at han er overrasket over det som har kommet fram og mener at Statsministerens kontor må ta tak i saken.

Anundsen utelukker ikke at saken kan få et etterspill i kontrollkomiteen.

– Svært alvorlig

Til tross for at USA er Norges viktigste allierte, viser flere møtereferater fra den amerikanske ambassaden at norske tjenestemenn har gått svært langt i å samarbeide med amerikanerne for å få den rødgrønne regjeringen til å forandre sin politikk, blant annet i forhold til Iran og Afghanistan, skriver avisen.

De skal også ha kommet med kritiske og nedsettende kommentarer om statsråder i regjeringen.

Forskningssjef Iver B. Neumann ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) sier det er svært alvorlig om norske embetsmenn har gått bak ryggen til sine overordnede slik det går fram av dokumenter som stammer fra varslertjenesten Wikileaks.

– Det er umulig å si om dette har foregått. Men hvis norske byråkrater ser det som sin oppgave å informere fremmede makter om hvordan de skal påvirke politikerne som er deres overordnede, er det svært alvorlig. Det er svært, svært oppsiktsvekkende, sier han til NTB.

Samtidig mener han at opplysningene bør tas med en klype salt.

– Det kan være så enkelt som at en amerikansk diplomat vil imponere hjemme med at han har snakket med en norsk byråkrat og derfor smører på litt ekstra, sier han.

LES OGSÅ: Invitert til Det hvite hus

Regjeringen vil ha grundig gjennomgang

Roger Ingebriktsen, statssekretær i Forsvarsdepartementet.

– Alle politikere i Norge er tydelige på på at embetsmennene skal være pliktoppfyllende, lojale og følge den til enhver tid sittende regjering

– Vi stoler på våre embetsmenn, men de opplysningene som i dag kommer frem i Aftenpostn, påkaller vår alarmtilstand med en gang- Vi kan selvfølgelig ikke leve med at noen fremmer andre interesser enn det som er den norske regjeringens politikk. Vi har i dag bedt vårt departementsråd gå grundig gjennom hva som er skjerdd, sier Ingebriktsen til NRK.

– Før jul skal vi ha en gjennomgang der vi vil gi våre folk muligheten til å bidra til å oppklare hva som er skjedd, sier han.

Ingerbriktsen er tydelig på at de har fortsatt stor tillit til embetsverket.

– Vi må ta med en klype salt hvordan en amerikansk tjenestemann beskriver sine møter med norske embetsmenn. Vi må også ta hensyn til at man kan feilsiteres av en ambassadør, slik man også kan feilsiteres i en norsk avis, før man feller noen konklusjoner, sier Ingebriktsen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger