NRK Meny
Normal

– Norsk jordbrukspolitikk er ikke ærlig

Situasjonen som norsk landbruk er i dag er en ønsket utvikling fra staten, hevder Senterpartiets Per Olav Lundteigen. Landbruksministeren mener kritikken bommer på mål.

Per Olaf Lundteigen (Sp)

Dagens situasjon i norsk landbruk er en villet utvikling fra staten, mener Senterpartiets Per Olaf Lundteigen.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Landbruksminister Jon Georg Dale

Landbruks- og matminister Jon Georg Dale.

Foto: Mads Nygård / NRK

Nye tall som NRK Brennpunkt presenterer tirsdag morgen viser at Østlandet overtar matproduksjonen i Norge, og at stadig mer av maten som produseres kommer fra bygder hvor det er flatt og klimaet mildt.

Tematikken ble diskutert i Politisk kvarter på NRK P2.

– Norsk jordbrukspolitikk er ikke spesielt ærlig. Det NRK nå har gjort er etter min vurdering å fortelle sannheten. Det som har vært kjernen fra statens side i en årrekke er en produksjonsaktivisme hvor målet har vært å produsere stadig mer, sier Senterpartiets Per Olav Lundteigen.

Han mener at det som nå er situasjonen for norsk landbruk er planlagt fra statens side med støtte fra flere jordbruksorganisasjoner, og at man i liten grad har lagt vekt på kvalitet og lønnsomhet i produksjonen.

– Paradoks

Politisk kvarter om landbruk i Norge med økt melkeproduksjon på Østlandet. Jon Georg Dale og Per Olaf Lundteigen i studio.

Ny landbruksminister Jon Georg Dale mener at situasjonen langt fra er svart hvitt, og viser til at produksjonen av lam i Norge er høyere i 2015 enn den var to år tidligere.

– Det er et paradoks at Lundteigen sitter på et storting som har vedtatt å øke den samlede matproduksjonen, og når det skjer, for eksempel på småfe, er det også galt. Man må bestemme ser for hva man vil, sier landbruksminister Jon Georg Dahle.

Dale viser til at Norge er selvforsynt med melk og at over 90 prosent av kjøttet vi spiser er produsert innenlands, men at det nå må satses for å løfte produksjonen av storfekjøtt.

– Bommer fundamentalt

Lundteigen er kritisk til at stadig mer av foret til norske husdyr importeres fra utlandet, noe han mener går ut over matvaresikkerheten.

– Forbrukerne vil ha trygg kylling uten narasin. Det gjør at prisen blir noe høyere. Ikke noe område er det viktigere å ha topp kvalitet på enn mat, sier Lundteigen.

– Lundteigen bommer fundamentalt. Norsk mat er den tryggeste i verden, og det brukes en femtiendedel av antibiotikaen i Norge sammenlignet med flere konkurrerende land, sier Dale.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger