Hopp til innhold

– Norges feigeste politikere

Her er politikerne som ikke har tatt standpunkt til EU-spørsmålet. – Feigt, mener Høyres Nikolai Astrup.

Justisminister Knut Storberget og barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt

Justisminister Knut Storberget og barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt er blant politikerne som får refs av lederen i Høyres EU-utvalg, Nikolai Astrup.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Nikolai Astrup

Leder i Høyres EU-utvalg, Nikolai Astrup.

Foto: Poppe, Cornelius, Cornelius Poppe / SCANPIX

– Det er feigt å ikke ta stilling til den viktigste saken i norsk utenrikspolitikk, sier Nikolai Astrup, om politikerne som ikke har tatt standpunkt i EU-saken.

Politikerne han refser har det til felles at de i en kandidatundersøkelse, gjennomført av organisasjonen Nei til EU, har svart at de ikke har bestemt seg eller ikke vil ta stilling til om Norge skal inn i EU. Videre har de heller ikke noen mening om Norge bør søke EU-medlemskap i neste stortingsperiode.

Se hele listen nederst i artikkelen.

– Dette er et taktisk forsøk på ikke å støte noen velgere fra seg. Det mener jeg er grunnleggende feigt da dette er en svært viktig sak for Norge, og alle politikerne bør kunne klare å ta stilling til et så viktig prinsipielt spørsmål for landet vårt, sier Astrup.

– Kan splitte familier

En av de som har svart «vet ikke» i EU-spørsmålet er partiformann og statsministerkandidat i Frp, Siv Jensen. Hun avviser imidlertid blankt kritikken fra Astrup.

Siv Jensen i partilederutspørring

VET IKKE: Partiformann i Frp Siv Jensen mener EU-spørsmålet ikke hører hjemme i valgkampen.

Foto: NRK

– Jeg syns Astrup skal være litt mer ydmyk i forhold til at dette er et standpunkt som splitter familier. Hver gang vi har hatt EU-debatt i Norge så har det ført til stor debatt og diskusjon, sier Jensen.

– Man skal respektere at det er ulike syn på dette, og jeg syns ikke minst at man skal la være å bringe på bane en sak som egentlig er en ikke sak, legger hun til.

Dersom et medlemskap skulle vise seg å bli aktuelt, vil hun overlate det til folket å bestemme å ta avgjørelsen, gjennom folkeavstemning. Debatten hører imidlertid ikke hjemme i årets valgkamp, mener Jensen.

– Aktuelt

– Spørsmålet handler om noe så grunnleggende som at det er greit at politikerne i Brussel skal bestemme mer over norsk innenrikspolitikk, enn det politikerne på Stortinget skal gjøre.

Og Astrup mener det er svært sannsynlig at EU-saken blir aktuell innenfor neste stortingsperiode.

- Island kan for det første komme til å melde seg ut av EØS og inn i EU, og da blir vi stående alene med Lichtenstein. Våre naboland Danmark og Sverige kan komme til å innføre Euro nok så raskt, og da vil vi bli stående monetært alene i Norden. I tillegg er vi i ferd med å kanskje få testet reservasjonsretten i EØS-avtalen med de uante konsekvenser det kan få, sier Astrup.

AKTUELT NÅ