Hopp til innhold

NTB: Norge vil gi transportbistand til Nord-Irak

Norge tar sikte på å bidra med transportbistand for å avlaste den prekære, humanitære situasjonen i Nord-Irak, etter det NTB erfarer. Forsvarsdepartementet vil ikke bekrefte opplysningene, men vil orientere om situasjonen senere fredag.

Jezidie-følge på grensen mellom Syria og Irak

Et jesidi-følge på grensen mellom Syria og Irak. Tusenvis er på flukt nord i landet, der gruppa IS, tidligere ISIL, har herjet den siste tiden.

Foto: AHMAD AL-RUBAYE / Afp

Forutsetningen er at bidraget blir formelt godkjent av norske myndigheter, men det er ventet at regjeringen vil bekrefte et norsk bidrag fredag ettermiddag.

Statsminister Erna Solberg (H) bekreftet torsdag kveld at regjeringen har fått en anmodning fra USA, som allerede i et par uker har brukt militære styrker i en humanitær operasjon i Nord-Irak.

Forsvarsdepartementets sier til NRK at de ikke kan bekrefte noe angående norsk bistand, men henviser til en pressekonferanse klokken 15.15 fredag ettermiddag.

Utenriksministeren Børge Brende (H) og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) vil da orientere om situasjonen i Irak og norsk støtte, opplyser Utenriksdepartementet.

– Ikke aktuelt med militære styrker

Solberg sa torsdag at det bare er aktuelt for Norge å bidra humanitært. Overfor NRK utdypet rådgiver Marita Hundershagen i Forsvarsdepartmentet fredag at USA har henvendt seg til flere allierte parter, deriblant Norge.

– Det er ikke aktuelt å bidra med militære styrker, våpen eller transport av våpen. Om Norge skulle bistå, vil det i så fall være snakk om utstyr som skal brukes humanitært, sa Hundershagen tidligere fredag.

Hundershagen forklarer at regjeringen i den forbindelse vurderte om det kunne være aktuelt å bidra med militært utstyr, som igjen kan brukes til å levere humanitær hjelp.

Det er allerede kjent at Danmark har sagt ja til å bidra med transportfly for å frakte nødhjelp og militært utstyr inn til området. Fredag ble det også klart at Storbritannia, i likhet med USA og Frankrike, åpner for å gi våpenstøtte til kurderne i Nord-Irak i kampen mot IS, tidligere ISIL

– Savner sidestykke

Den humanitære situasjonen i Nord-Irak har vært desperat etter at jihadistgruppen Den islamske staten (IS) i sommer tok kontroll over storbyen Mosul. Siden har IS lagt under seg en tredel av Irak og i løpet av et par måneder drevet 1,2 millioner mennesker på flukt.

Noen av flyktningene, blant dem tusener av jesidier, rømte opp i Sinjar-fjellet da IS rykket inn i området. Fjellet skal nå i stor grad være tømt for folk, men de internt fordrevne står overfor en ny desperat situasjon når de skal forsøke å holde seg i live i byen Arbil i de kurdiske områdene av Irak.

– Denne situasjonen savner sidestykke og kom helt uventet, sa Redd Barnas programdirektør Aram Shakaram til NTB onsdag.

– Siden juni har det daglig kommet hundrevis eller tusenvis av mennesker. Folk som er drevet på flukt én gang, har måttet flykte på nytt når konflikten har forverret seg, sa han.

NRK.no følger saken.

AKTUELT NÅ