Lasse Gustavsson i WWF mener Norge taler med to tunger i miljøspørsmålet.
Foto: Peter Hanneberg / SCANPIX
I brevet til Jens Stoltenberg bes det innstendig om at Norge ikke gjennomfører kullgruve-planene. Heidi Sørensen sier at brevet fra miljøvernorganisasjonene vil tas med i vurderingen. Snorre Valen (SV) er i mot ny gruve på Svalbard, men får hard kamp fra de andre regjeringspartiene.
WWF International (World Wildlife Fund), Greenpeace og Friends of the Earth, ber innstendig om at Norge skrinlegger planene om å bygge en ny kullgruve på Svalbard etter at de nåværende fases ut.
– Dette vil trekke i tvil Norges kredibilitet som en konstruktiv leder og ærlig aktør i fremtidige klimaforhandlinger, heter det i brevet.
- Les også:
Taler med to tunger
Fagsjef i WWF International, Lasse Gustavsson, mener den norske regjeringen taler med to tunger i miljøspørsmålet.
Internasjonalt snakkes det om klimakutt, men holdningen er en helt annen på hjemmebane.
– Det er en motsetning i det Norge snakker om på den internasjonale arena, når de samtidig oppfører seg på en helt annen måte på hjemmebane, sier Gustavsson, og sikter til at Norge vil ha ned kullforbruket på verdensbasis.
– Man må være konsekvent i det man sier og det man gjør, mener Gustavsson.
- Les også:
I ferd med å tømmes
Det er Store Norske Kullkompani som vil starte opp den nye kullgruva, etter at de to kullgruvene som er på Svalbard nå er i ferd med å tømmes.
Regjeringa må si nei, sier de internasjonale miljøorganisasjonene, men uttalelser fra regjeringspartiene Ap og Sp tyder på at det blir ny kullgruve.
Snorre Valen i SV er derimot av en annen oppfatning.
– Vi kan ikke fortsette å utvinne kull, som er den mest skadelige energiformen vi har i forhold til klima, og bare gjøre det på autopilot. Det henger ikke på greip, sier Valen.
Dermed er det duket for en hard miljøkamp innad i regjeringen.
- Les også:
Tas til etteretning
Statssekretær i Miljøverndepartementet, Heidi Sørensen, hører også til nei-partiet, men må forholde seg til en samlet regjerings syn på saken.
– Vi registrerer at regjeringen har mottatt et brev fra Greenpeace, Friends of the Earth og WWF International, og det gå inn i den behandlingen vi har av denne saken, sier Sørensen.
– Norge vil, som de fleste andre land i verden, ha fossilt brennstoff i ganske mange år, det gjelder olje, kull og gass. Det er viktig å finne måter å bruke dette på som forurenser minst mulig. Klimaaspektet vil være en del av de vurderingene vi må gjøre når vi skal behandle denne saken, sier Sørensen.
Kravene gjelder naturlig nok ikke restriksjoner på det kullet som utvinnes, men skal blant annet sikre at området hvor den nye gruva skal ligge, tar minst mulig skade av utbygningene.
Regjeringen skal avgjøre om det blir ny kullgruve på Svalbard i løpet av høsten.
- Les også:
- Les også: