Hopp til innhold

WWF: – Norge taler med to miljøtunger

Det går mot en ny kullgruve på Svalbard. – Norge står i fare for å miste sin troverdighet i miljøspørsmålet dersom planene gjennomføres.

Video Miljøprotest mot nu kullgruve på Svalbard

Sveagruven på Svalbard, som er en av to gruver som er i ferd med å fases ut. Se TV-innslag her.

Generalsekretær WWF Sverige, Lasse Gustavsson

Lasse Gustavsson i WWF mener Norge taler med to tunger i miljøspørsmålet.

Foto: Peter Hanneberg / SCANPIX

Jens Stoltenberg.

I brevet til Jens Stoltenberg bes det innstendig om at Norge ikke gjennomfører kullgruve-planene.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX
Heidi Sørensen

Heidi Sørensen sier at brevet fra miljøvernorganisasjonene vil tas med i vurderingen.

Foto: NRK
Snorre Valen

Snorre Valen (SV) er i mot ny gruve på Svalbard, men får hard kamp fra de andre regjeringspartiene.

Foto: Siv Sandvik / NRK
Det mener flere store, internasjonale miljøorganisasjoner. I et brev til statsminister Jens Stoltenberg ber de om at gruvedriften på Svalbard avvikles.

WWF International (World Wildlife Fund), Greenpeace og Friends of the Earth, ber innstendig om at Norge skrinlegger planene om å bygge en ny kullgruve på Svalbard etter at de nåværende fases ut.

– Dette vil trekke i tvil Norges kredibilitet som en konstruktiv leder og ærlig aktør i fremtidige klimaforhandlinger, heter det i brevet.

Taler med to tunger

Fagsjef i WWF International, Lasse Gustavsson, mener den norske regjeringen taler med to tunger i miljøspørsmålet.

Internasjonalt snakkes det om klimakutt, men holdningen er en helt annen på hjemmebane.

– Det er en motsetning i det Norge snakker om på den internasjonale arena, når de samtidig oppfører seg på en helt annen måte på hjemmebane, sier Gustavsson, og sikter til at Norge vil ha ned kullforbruket på verdensbasis.

– Man må være konsekvent i det man sier og det man gjør, mener Gustavsson.

I ferd med å tømmes

Det er Store Norske Kullkompani som vil starte opp den nye kullgruva, etter at de to kullgruvene som er på Svalbard nå er i ferd med å tømmes.

Regjeringa må si nei, sier de internasjonale miljøorganisasjonene, men uttalelser fra regjeringspartiene Ap og Sp tyder på at det blir ny kullgruve.

Snorre Valen i SV er derimot av en annen oppfatning.

– Vi kan ikke fortsette å utvinne kull, som er den mest skadelige energiformen vi har i forhold til klima, og bare gjøre det på autopilot. Det henger ikke på greip, sier Valen.

Dermed er det duket for en hard miljøkamp innad i regjeringen.

Tas til etteretning

Statssekretær i Miljøverndepartementet, Heidi Sørensen, hører også til nei-partiet, men må forholde seg til en samlet regjerings syn på saken.

– Vi registrerer at regjeringen har mottatt et brev fra Greenpeace, Friends of the Earth og WWF International, og det gå inn i den behandlingen vi har av denne saken, sier Sørensen.

– Norge vil, som de fleste andre land i verden, ha fossilt brennstoff i ganske mange år, det gjelder olje, kull og gass. Det er viktig å finne måter å bruke dette på som forurenser minst mulig. Klimaaspektet vil være en del av de vurderingene vi må gjøre når vi skal behandle denne saken, sier Sørensen.

Sysselmannen på Svalbard har anbefalt Miljøverndepartementet å gi tillatelse til ny kullgruve, men setter samtidig en rekke krav som skal minimere miljøskadene på Svalbard.

Kravene gjelder naturlig nok ikke restriksjoner på det kullet som utvinnes, men skal blant annet sikre at området hvor den nye gruva skal ligge, tar minst mulig skade av utbygningene.

Regjeringen skal avgjøre om det blir ny kullgruve på Svalbard i løpet av høsten.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger