Arrestert «hatpredikant» i NRK-intervju: – Norge er et barbarisk regime

Norge er et diktatur og muslimer bør gå fysisk til verks for å befri mulla Krekar, sa den terrorarresterte briten Amjar Choudary i 2012. – Vi har daglig kontakt, sier norske Ubaydullah Hussain.

Video - Norske soldater kan bli kidnappet for å få løslatt mulla Krekar

Den britiske jihadisten Anjem Choudary oppfordret «gode muslimer» til å gå fysisk til verks for å få mulla Krekar ut av fengsel i 2012 i et intervju med NRK.

Ni menn er pågrepet i London onsdag, mistenkt for å ha oppfordret til terrorhandlinger og være medlemmer av en forbudt organisasjon. En av dem skal være den såkalte «hatpredikanten» Anjem Choudary, som har kontakt med norske islamister.

NRK vet at Anjem Choudary og Ubaydullah Hussain blant annet har åpen kontakt på sosiale medier. Hussain skal også ha besøkt Anjem Choudary i Storbritannia.

Hussain vil ikke kommentere pågripelsen av Choudary i Storbritannia overfor NRK onsdag.

I et intervju med NRK 23. august i år sa Ubaydullah Hussain at han har jevnlig kontakt med hatpredikanten Choudary.

– Vi har veldig god kontakt med blant andre Anjem Choudary fra Storbritannia. Vi har omtrent daglige samtaler. Vi har god kontakt med de brødrene der og vi utveksler erfaringer, sa Hussain i et intervju med NRK i sommer.

Artikkelen fortsetter under videoen.

- Vi har veldig god kontakt med blant andre Anjem Choudary fra UK. Vi har omtrent daglige samtaler. Vi har god kontakt med de brødrene der og vi utveksler erfaringer.

SE INTERVJUET: I et intervju med NRK 23. august i år sa Ubaydullah Hussain at han har jevnlig kontakt med Anjem Choudary i Storbritannia.

Vil ha sharialover i Storbritannia

I et intervju med NRKs tidligere London-korrespondent Gry Blekastad Almås i 2011, sier Choudary at han mener islam er moralsk overlegen andre trosretninger og at muslimer bør leve sammen i samfunn som respekterer sharia.

Han sier at han ikke nødvendigvis trenger å følge britiske lover.

– Det at du er født et sted, betyr ikke at du trenger å følge lovene i det området.

– Hvorfor flytter du ikke?

– Hvorfor kan ikke jeg endre Storbritannia til en islamsk stat? Det er mitt mål. Kommer jeg til Norge, vil jeg overholde islam så mye jeg kan.

– Støtter du avstraffelsesmetoder som steining og avkutting av hender?

– Jeg er for dette, ja. Jeg hadde blitt glad dersom det hadde blitt innført i Storbritannia. Forhåpentligvis, under sharialover, blir det implementert i hele verden.

Al Muhajiroun som Choudary tidligere ledet, ble forbudt fordi myndighetene anså den som en terrororganisasjon på grunn av sine internasjonale forbindelser, blant annet til Al Qaida. Choudary kom også i søkelyset for sin støtte til terrorangrep mot vestlige mål.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Shariadomstoler i Storbritannia

Bekreftet kontakt

Senest 25. juli i år bekreftet Anjem Choudary overfor NRK at han var i kontakt med Ubaydullah Hussain.

– Jeg har kontakt med Ubaydullah Hussain, skrev Anjem i en epost til NRK etter spørsmål om han har hatt kontakt med noen nordmenn på vei til Syria eller om han har opplysninger i forbindelse med terrortrusselen mot Norge.

Faksimile fra Twitter

Arrestasjonene onsdag er en del av en pågående operasjon mot et islamistnettverk som skal støtte terrorisme.

Ifølge britisk politi skal de ni ikke være arrestert for å ha planlagt et konkret terrorangrep, men er mistenkt for å tilhøre en organisasjon som er forbudt etter de britiske terrorlovene. Myndighetene mener at gruppen oppfordrer til terror.

I forbindelse med aksjonen gjennomsøker politiet rundt 19 bolighus og forretningslokaler flere steder i London og i Stoke-on-Trent. Det ventet at flere kan bli pågrepet.

Artikkelen fortsetter under videoen.

NRK-reporter om Anjem Choudary

NRK-journalist Gry Blekastad Almås har intervjuet Anjem Choudary en rekke ganger og kommenterer onsdagens pågripelse.

– I etteretningens søkelys lenge

NRK-journalist Gry Blekastad Almås har møtt Choudary ved flere anledninger. Hun forteller at han er en mann som har vært i britisk etteretnings søkelys i en årrekke.

– Han har jobbet for en rekke organisasjoner som har blitt forbudt en etter en. Han driver som predikant øst i London hvor han rekrutterer unge, søkende muslimer og er opptatt av å innføre sharialover, ikke bare i Storbritannia, men i hele Europa, sier Blekastad Almås.

– Han er født og oppvokst i Storbritannia. Han rekrutterer folk på gaten, gjennom støttespillere. De deler ut brosjyrer og innkaller dem til møter, sier Almås.

– Den norske regjeringen leker med ilden

I et NRK-intervju oppfordret Choudary i 2012 «gode muslimer» til å gå fysisk til verks for å få mulla Krekar ut av fengsel. Choudary sa han «hadde hatt forståelse» for kidnappinger begått for å kunne forhandle om Krekars løslatelse.

I et intervjuet med NRKs Gry Blekastad Almås utdypet Choudarys sin posisjon når det gjelder gisseltagning. Han forklarte blant annet at dette er noe muslimer «kan gjøre» for å få mulla Krekar løslatt.

– Min stemme er her for å roe situasjonen. Dere kommer til å møte konsekvenser for det deres regjering gjør uansett, og det kan komme som en overraskelse for nordmenn.

– Det høres ut som en trussel for meg?

– Det kan høres ut som en trussel for deg. For meg er det bare å forklare situasjonen. Dette er ting som kan skje i muslimske land, og dette er ting man kan gjøre med nordmenn som er i utlandet på grunn av handlingene til deres regjering. Jeg tror den norske regjering leker med ilden, sier Choudary.

I en epost til NRK etter intervjuet kalte ekstremistlederen Norge for «et barbarisk regime». Choudary skrev at «USA og deres allierte», deriblant Norge, driver med «undetrykkelse, diktatur, nedverdigende behandling og urettferdighet i den største skala».

– En person som lever i Vesten i dag er uskyldig til det er bevist at han er muslim, skriver Choudary videre, som mener lover og rettsvesenet i Vesten er spesialtilpasset for å «treffe muslimer», skrev han.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger