– Norge bør takke politiet

– Det er feil at politiet ikke har fokusert nok på trusselen fra høyreekstremister, mener justisminister Knut Storberget.

Justisminister Knut Storberget og politimester Anstein Gjengedal

Tirsdag formiddag møtte justisminister Knut Storberget Oslo politimester Anstein Gjengedal for å få en full oppdatering på etterforskningen av terrorangrepene.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

– Politiet har redegjort for arbeidet med å sikre byen, informasjonsarbeidet, ivaretakelsen av de pårørende og etterforsknigenn av denne svært alvorlige saken, sier Storberget til pressen etter møtet.

Justisministeren brukte anledningen til å rose politiet opp i skyene for sin innsats.

– De har jobbet langt mer enn det vi kan forvente av noen. Mange har avbrutt ferien og meldt seg frivillig til tjeneste landet over.

– Politiet fortjener en stor takk fra hele Norge, sier Storberget.

Avviser kritikk mot politiet

Flere av journalistene stilte Storberget spørsmål om kritikken av politiets håndtering av nødsituasjonen på Utøya og hva han hadde tenkt å gjøre med det.

– Det skulle bare mangle at det skal være en åpen og kritisk tilnærming til hvordan de har gjort jobben. Men det en tid for alt. Fokuset nå er å hjelpe pårørende og etterforske, sier Storberget.

Ifølge justisministeren vil politiets håndtering av terrorangrepene bli vurdert i ettertid.

Samtidig slo han sterkt tilbake på kritikken om at norske myndigheter ikke hadde gjort en god nok jobb med å overvåke de høyreekstremistiske miljøer i Norge.

– Jeg vil understreke at politiets arbeid ovenfor disse miljøene har vært prioritet. De har klart å slå tilbake på slike miljøer på en god måte, sier Storberget.

Han mener politet har gjort en god jobb og gitt gode svar på kritikken og problemstillingene som har vært fremmet i media.

– Så grotesk og særegen sak

– Jeg oppfatter saken som så grotesk og særegen at det skulle være rart om man ikke er redd for at andre skulle få slike tanker, sier Storberget.

Men det betyr likevel ikke at han frykter såkalte hermegåser i etterkant av terrorangrepene.

– Men som politiet har sagt tidligere, det å gjennomføre en slik galskap, er å gå et veldig langt stykke, sier Storberget.

Se mandagens pressekonferanse

Video Knut Storberget
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger