– Norge bør ta seg råd til OL

NHO-sjef Kristin Skogen Lund kaster seg inn på ja-siden i kampen om et OL i Oslo i 2022.

Kristin Skogen Lund, administrerende direktør i NHO

- Det er mange positive sider og muligheter ved å arrangere et OL. Hele Norge vil få et løft, sier NHOs administrerende direktør Kristin Skogen Lund.

Foto: Johan B. Sættem

– Norge er en ivrig deltaker i vinter-OL, og det er ikke urimelig at vi også arrangerer det. Men vi må stille krav og ta ansvar for at OL kommer på rett kjøl, sier NHO-sjef Kristin Skogen Lund.

NHO har formelt ikke tatt standpunkt til hvordan organisasjonen stiller seg til et vinter-OL i Oslo om åtte år.

Nå kaster NHO-sjef Kristin Skogen Lund seg likevel inn på ja-siden i kampen for det omstridte arrangementet.

– Norge vil være i stand til å arrangere OL i 2022 på en god og fornuftig måte. Men vi må ta hele landet i bruk. Det er viktig at det ikke bare blir et Oslo-arrangement, sier Skogen Lund.

I VG på tirsdag denne uken, flagget LO-leder Gerd Kristiansen sitt ja til et OL i Oslo.

Dermed står nå lederne for de to største arbeidslivsorganisasjonene her i landet sammen i kampen for at Norge på nytt skal arrangere vinter-OL om få år.

– Mye penger, men Norge har råd

NHO-sjefen sier at hun mener at et OL ikke bør gå på bekostning av viktige prioriteringer som helse og samferdsel.

– Men 35 milliarder kroner er relativt mye penger. Noe må det vel gå på bekostning av?

– Jo, det er mye penger. Men nå har Norge en relativt god økonomi, og vi vet at med den befolkningsveksten vi har, må vi foreta nødvendige investeringer. Dette vil kunne være veldig positivt for byggenæringen, handelsnæringen og reiselivsnæringen, i tillegg til at det er god norgesreklame, sier Skogen Lund.

Hun mener at ringvirkningene av et nytt OL på norsk jord vil være positive og gi en vitamininnsprøytning til hele landet.

– Men det blir veldig viktig å gjøre dette slik at vi får mest mulig igjen for det. En utgift blir det åpenbart, men det har Norge råd til hvis vi ønsker å prioritere det, sier Skogen Lund.

– Mye av kritikken mot IOC er berettiget

Den internasjonale olympiske komite (IOC) har måttet tåle uvanlig krass kritikk fra mange hold, blant annet på grunn av det som oppfattes som fullstendig urimelige krav fra IOC-toppene.

IOC-medlem Gerhard Heiberg har selv sagt at omdømmet til IOC «er på bånn».

Men NHO-sjefen mener at Norge i stor grad vil kunne påvirke hvordan et OL på norsk jord vil bli.

– Det virker for meg som at mye av kritikken mot IOC er berettiget. Men jeg mener også at Norge er i en posisjon til å gjøre noe med det og stille krav til hvordan et slikt arrangement skal foregå på en bærekraftig og skikkelig måte, sier hun.

– Når vi først er en aktiv deltaker må vi også kunne ta et ansvar for at OL kommer på rett kjøl, sier Skogen Lund.

– OL i Sotsji ble ekstremt dyrt. Hva er det som gjør at du mener at vi i Norge skal kunne greie å arrangere et nytt OL innenfor ansvarlige økonomiske rammer?

– Jeg tror at vi vil kunne klare å arrangere et godt og folkelig OL til en langt lavere pris. Det ligger nesten i vår kultur å kunne få til det, sier hun.

I BBC-dokumentaren «Putin Games» anslo den britiske allmennkringkasteren at OL i Sotsji kostet mer enn 300 milliarder kroner. Halvparten av pengene var anslåtte utgifter til bestikkelser og korrupsjon.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger