NRK Meny
Normal

Høyre og Frp krever lovendring nå

Opposisjonen ber regjeringa reise på studietur til Danmark for å lære hvordan man unngår at psykisk syke voldsmenn slipper behandlingsdom.

Opposisjonen ber regjeringa reise på studietur til Danmark for å lære hvordan man unngår at psykisk syke voldsmenn slipper behandlingsdom.

NETT-TV: Høyre og Frp mener NRKs avsløringer om at utilregnelige voldsmenn kan gå fri bør føre til at lovverket endres.

– For Høyre er det aktuelt å adoptere det danske systemet for å tette hullene regjeringa ikke har klart å tette de sju siste årene, sier André Oktay Dahl til NRK.

Som NRK.no fortalte tidligere i kveld dømmes nærmere 50 ganger så mange til tvungent psykisk helsevern i Danmark enn i Norge.

Krever handling – ikke debatt

På Stortinget er opposisjonen rystet over NRKs avsløringer om at over 20 utilregnelige lovbrytere som begår alvorlig kriminalitet ikke får noen reaksjon fra domstolene.

I går viste statssekretær Astri Aas-Hansen til at regjeringa skal sette ned et utvalg som skal se på norsk rettspsykiatri.

Men verken Høyre eller Frp har tid til å vente. De krever lovendring nå.

Begge partiene vil gjøre det vanskeligere å bli erklært utilregnelig, samtidig som de vil gjøre det lettere for domstolene å idømme tvungent psykisk helsevern.

– Holder ikke med bedende blikk

Oktay Dahl (H) er oppgitt over at regjeringa setter ned utvalg i stedet for å handle.

Allerede i 2001 ba Stortinget regjeringa om å se på reglene for hvem som kan dømmes til behandling. I 2004 ble dette arbeidet lagt på is. Fire år senere ble et nytt utvalg nedsatt, ledet av Øystein Mæland.

Utvalget mente blant annet at det var behov for «nye virkemidler som kan gi samfunnet bedre beskyttelse mot gjentatte og omfattende plagsomme kriminelle handlinger fra utilregnelige».

Forslaget ble sendt ut på høring, men ingenting ble gjort.

– Og da holder det ikke for statssekretæren å stå med bedende blikk på Dagsrevyen og si at man har nedsatt et utvalg, sier Oktay Dahl.

Frp vil ha rask lovendring

Problemet med at utilregnelige småkriminelle verken kan dømmes til fengsel eller behandling er godt kjent fra før.

Arbeiderpartiets Jan Bøhler innrømmer at det kom overraskende på regjeringspartiene at også lovbrytere som begår alvorlig kriminalitet kan slippe dom på tvungent psykisk helsevern.

– Den gråsonen skulle ikke ha vært der, men nå har jo dere avdekket at den er der, sier Bøhler til NRK.

Artikkelen fortsetter under videoen:

Se Dagsrevyens reportasje fra Danmark der over 900 lovbrytere dømmes til tvungent psykisk helsevern hvert år.

Se Dagsrevyens reportasje fra Danmark der over 900 lovbrytere dømmes til tvungent psykisk helsevern hvert år.

Samtidig viser Ap-politikeren til at loven om tvungent psykisk helsevern «bare har vært gjeldende i en ti års tid», og lover at regjeringa vil se på saken.

– På høy tid, svarer Fremskrittspartiets Per Sandberg.

Sandberg mener NRKs avsløringer må få konsekvenser for hvordan det kommende utvalget jobber. Nå ber han justisministeren utvide mandatet.

– Og det tror jeg hun vil gjøre, for jeg tror verken justisministeren eller andre var klar over at også utilregnelige voldsmenn kunne går fri under dagens lovverk, sier Sandberg.

Samtidig krever han at utvalget må jobbe raskt.

– Slik som det er nå, bør vi ha en hurtig lovendring som gjør at domstolene ikke kan slippe disse fri, sier han.

Psykologspesialist Pål Grøndahl om det danske systemet for dom til behandling for utilregnelige.

NETT-TV: Se hva rettspsykolog og forsker Pål Grøndahl svarte i Dagsrevyen.

Dette er sakene som får politikerne til å reagere. Trykk på silhuettene og les mer om sakene der voldsmenn, drapsmenn og overgripere ikke får noen reaksjon fra domstolene:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger