– Nordmenn stapper i seg i helgen

– Det er litt av en opphaussing av helgekosen vi nordmenn driver med. Det er ganske mange som stapper i seg. Det sier trenings- og kostholdseksperten Kari Jaquesson til NRK.

Smågodt

Mange danske barn har forhøyet insulin og fettinnhold i blodet på mandager. Altfor mye helgesnop får skylden.

Foto: Colourbox.com

Kari Jaquesson
Foto: Kirsti Haga Honningsøy / NRK

Hun mener helgen er blitt «helt Texas» for mange. Selv om mange familier reiser til fjells eller er aktive der de bor, er det også mange som har en daff livsstil som smitter over på barna.

– Det er ganske mange som stapper i seg i helgen. Da skal de ha godterier, skolebrød, brus og vin. Hvorfor ikke kose seg med en liten dessert på en tirsdag istedenfor å spise to kilo gummigodteri i helgen?, spør hun.

For mange varer helgen i tre dager også, fra fredag til og med søndag. Og Jaquesson påpeker at det faktisk er nesten halve uka.

En dansk undersøkelse viser at barna der spiser så mye godterier på fredager og lørdager, at man kan måle mer fett og insulin i blodet deres på mandagen.

ikke bli anorakknordmenn

– Jeg tror mange vet at det de gjør ikke er sunt. Men så tenker de «nå er det helg, vi vil slippe maset og ha fri».

Dermed blir mange sittende foran TV-en der reklamen ofte gjør at man blir enda mer fristet til å putte søtsaker og snacks i munnen. Og dørstokkmila blir enda tyngre å forsere.

– Det kan være fint å bare gå en tur, kikke seg rundt og la ungene finne noen rare kongler. Det trenger ikke å være så organisert eller så utstyrsorientert, sier hun.

Hun minner om at man ikke er nødt til å fly skirenn eller spille en fotballkamp for å være aktiv.

– Det trenger ikke være så idrettslig, alle må ikke bli anorakknordmenn. Å flanere i parken, slik de gjør lenger sør i Europa er også helt ok, sier Kari Jaquesson.

Søtt godteri. Snop.
Foto: Johannessen, Sara / NTB scanpix

SISTE NYTT

Siste meldinger