Hopp til innhold

– Nordmenn har en falsk trygghet om sin egen pensjon

Åtte av ti nordmenn sier de har god oversikt over sin egen pensjon. – Men reelt sett har de ikke det, mener fagsjef Torunn Jakobsen Langlo.

Kronestykker

SPARING: Pensjonisttilværelsen kan bli mye mer romslig økonomisk hvis du begynner å spare tidlig.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Torunn Jakobsen Langlo

MYE FOKUS: Torunn Jakobsen Langlo tror nordmenn har blitt mer bevisste på pensjon gjennom media.

Foto: Geir Vidar Nubdal

Sentio Research har gjennomført en undersøkelse for Danica Pensjon, der de har spurt nordmenn over hele landet om deres pensjonsoversikt. Åtte av ti nordmenn svarer at de er helt eller delvis enig i at de har god oversikt over hva den årlige pensjonen vil bli.

– I seg selv er dette gledelige nyheter, men det er dessverre sånn at en annen undersøkelse vi har gjort viser at nordmenn ikke sjekker hvor mye de får, sier Torunn Jakobsen Langlo, fagsjef i Danica Pensjon.

  • Les også:

Pensjon i media

For i den andre undersøkelsen, gjort to måneder tidligere, svarer sju av ti nei på spørsmålet; «har du oversikt over hva du får i samlet alderspensjon fra folketrygden og tjenestepensjon via arbeidsgiver?».

– Mange tror de har god oversikt, men reelt sett har de ikke det. Det ser ut til at nordmenn har en falsk trygghet når det kommer til pensjon, hevder Langlo.

– Hva tror du er grunnen til at så mange mener de har god oversikt?

– Det er selvfølgelig vanskelig å si noe sikkert, men pensjon har vært mye i media. Kanskje mange har blitt mer bevisste på pensjon, men at de likevel ikke har fått den oversikten de trenger for egen del, tror Langlo.

– Lettere å få oversikt

Silje Sandmæl er Forbrukerøkonom i DNB.

OVERRASKET: Silje Sandmæl tror ikke på at så mange nordmenn har god oversikt over pensjonen sin.

Foto: DNB

Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB, forteller at tallene i undersøkelsen overrasker veldig.

– Det tror jeg rett og slett ikke så mye på, sier hun.

– De undersøkelsene vi har gjort viser at mange først får oversikt når de nærmer seg pensjonsalder. og da kan det være altfor sent. En totaloversikt tror jeg det er veldig få som har.

Hun mener det er viktig å tenke pensjon når man får seg jobb.

– Man bør velge arbeidsgiver ut fra pensjonsordning. Altfor mange spør kun om lønn og spør ikke om hva slags pensjonsordning arbeidsgiver har. Det å ha en god pensjonsavtale på jobb og samtidig spare ved siden av vil gjøre at du får en romslig pensjonisttilværelse økonomisk.

Både Langlo og Sandmæl påpeker at det nå er lettere enn før å få en totaloversikt over pensjonen sin (se faktaboks).

AKTUELT NÅ