Hopp til innhold

– Nord-Ossetia er relativt rolig

Maria Amelie og foreldrene kommer fra Nord-Ossetia. NRKs utenriksmedarbeider Morten Jentoft sier at situasjonen der er bedre enn i andre deler av Kaukasus.

Video NRKs utenriksmedarbeider Morten Jentoft

SE VIDEO: - Maria Amelie kommer ikke fra det verste området, sier NRKs utenriksmedarbeider Morten Jentoft.

– Etter det jeg har grunn til å tro er Maria Amelie og hennes familie fra Nord-Ossetia. Det er et område med en kristen majoritet og er et relativt rolig område i forhold til mange av de andre områdene med konflikt i Kaukasus, sier Morten Jentoft.

Han er utenriksmedarbeider i NRK og kjenner Russland og Kaukasus.

Papirløse Maria Amelie (25) ble sent onsdag kveld arrestert etter at hun hadde holdt et foredrag ved Nansenskolen på Lillehammer. I åtte år har hun levd ulovlig i Norge, etter at hun og foreldrene fikk avslag på asylsøknaden i 2002.

I fjor ga hun ut boken «Ulovlig norsk» der hun forteller om hvordan det er å leve som papirløs flyktning i Norge. I desember kåret magasinet Ny Tid Maria Amelie til «Årets nordmann 2010».

– Bevisst unnlatt å si hvor hun er fra

Maria Amelie og hennes advokat Brynjar Risnes har hele veien ikke villet opplyse hvor i Kaukasus familien kommer fra.

Kaukasus omfatter området mellom Svartehavet og Kaspihavet, og omfatter deler av Russland i tillegg til Aserbajdsjan, Georgia og Armenia.

– Maria Amelie har bevisst sagt at hun er fra Kaukasus, og da tenker man jo kanskje først og fremst på Ingusjetia, Tsjetsjenia og Dagestan, der det har vært mest uroligheter, sier Jentoft.

Han sier at årsaken til at Maria Amelies familie forlot Nord-Ossetia var knyttet til farens forettningsvirksomhet.

– Det er litt spesielt at Maria Amelie og advokaten underslår at hun kommer fra Nord-Ossetia, sier Jentoft.

Han sier videre at det også Nord-Ossetia har vært terrorhandlinger, blant annet Beslan.

I september 2004 stormer tsjetsjenske opprørere en skole i Beslan i Nord-Ossetia. De tar 331 gisler, som mister livet. Halvparten var barn.

Nesten alle fikk opphold

Jentoft forteller at de fleste som fikk asyl, både i Norge og Finland, på begynnelsen av 2000-tallet var fra Ingusjetia og Tsjetsjenia.

– Det var veldig få som den gangen fikk avslag på asylsøknaden. Det fikk imidlertid familien til Maria Amelie, sier han.

I løpet av de siste ti årene er antallet fra disse områdene som får innvilget asyl strammet inn.

– Det er blitt en streng og restriktiv linje som blir kritisert av mange, for selv om situasjonen har blitt noe bedre, er den fremdeles ikke tilfredsstillende når det gjelder menneskerettigheter og rettssikkerhet, sier Jentoft.

Han antar at Maria Amelies familie fikk avslag på asylsøknaden fordi situasjonen i Nord-Ossetia er noe bedre enn i resten av Kaukasus.

– Samtidig er det viktig å understreke at Nord-Ossetia slett ikke er noen fungerende rettsstat. Kaukasus har spesielt dårlig statistikk når det gjelder rettssikkerhet, sier Jentoft.

Video Maria Amelie på Trandum mottak

SE VIDEO: Maria Amelie blir intervjuet på Trandum utlendingsinternat.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

AKTUELT NÅ