Hopp til innhold

– Noen selskaper tar for stor risiko

Nord-Afrika er uten tvil det farligste området for norske bedrifter, sier sikkerhetsrådgiver. – Noen tar for stor risiko fordi de ikke vet nok.

Kjell-Ola Kleiven

RISIKO: Kjell-Ola Kleiven i Risk Information Group gjennomfører geopolitiske analyser for norske selskaper.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Kjell-Ola Kleiven i Risk Information Group lever av å analysere risiko for store norske selskaper.

– Tar for stor risiko

Han svarer kontant «Nord-Afrika» når NRK.no spør hvor i verden det er farligst å etablere seg. Den pågående gisselaksjonen på Statoils gassanlegg i Algerie vil uten tvil være en vekker for norske selskaper som operer i området, mener han.

– Vi ser faresignalene hele tiden, men for noen er det vanskelig å ta det helt på alvor når man sitter her høyt opp i nord.

Har norske selskaper vært naive?

– Mange er flinke og har gode rutiner, men noen tar for stor risiko fordi de ikke forstår landene de etablerer seg i, sier Kleiven.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Mokhtar Belmokhtar (innfelt) og Statoil-anlegg

OPPDRAG: I forbindelse med terroraksjonen øst i ørkenen i Algerie har Risk fått i oppdrag å utarbeide en rapport om mannen som utpekes som hovedmannen bak angrepet – Mokhtar Belmokhtar.

Foto: Scanpix

Gjør ny sikkerhetsvurdering

Tom Bratlie, kommunikasjonsdirektør Norske Skog

Kommunikasjonsdirektør i DNO, Tom Bratlie.

Det norske oljekonsernet DNO har produksjon i Kurdistan, Yemen og Oman, og to lisenser i Tunisia.

Kommunikasjonsdirektør Tom Bratlie sier at DNO nå tenker gjennom egen sikkerhet etter det som har skjedd i Algerie.

– Vi gjør kontinuerlige vurderinger av sikkerhetssituasjonen i landene hvor vi opererer. På bakgrunn av det som har skjedd i Algerie har vi gjort en ekstra gjennomgang av situasjonen og våre egne planer, for å forsikre oss om at vi til enhver tid gjør det som er mulig for å ivareta best mulig sikkerhet for alle våre ansatte, sier Bratlie.

Algeriske soldater voktet anlegget

Situasjonen på Statoils og BPs anlegg i Algerie er kaotisk. Fredag ettermiddag er situasjonen for åtte norske gisler fortsatt ukjent.

Sikkerhetsselskapet Stirling Group var hyret inn for å sikre Statoils og BPs anlegg i Algerie, men de skal ikke ha hatt egne bevæpnede vakter på anlegget.

Stirling-sjef Mike Lord sier til Dagens Næringsliv at det er algeriske myndigheter som står for sikkerheten.

I dag stiller flere spørsmål rundt sikkerheten, og Statoil får spørsmål om de vurderte å heve sikkerheten etter at Frankrike gikk inn i nabolandet Mali for å bekjempe islamistene.

Statoil svarer om sikkerheten. Artikkelen fortsetter:

- Vi gjør løpende vurderinger av sikkerheten ved alle våre anlegg, sier Bård Glad Pedersen, pressekontakt i Statoil.

NETT-TV: Bård Glad Pedersen i Statoil fikk flere spørsmål om sikkerheten under fredagens pressekonferanse.

Mener Algerie sviktet

Ifølge britiske medier har Algerie mellom 100 og 200 soldater plassert ved anlegget.

– Om noe, viser dette angrepet at Algerie ikke klarer å beskytte sine olje- og gassfasiliteter slik man har trodd, sier Jon Marks til Washington Post.

Marks er Nord-Afrika-ekspert ved tenketanken Chatham House i London. Han mener angrepet må være svært pinlig for den algeriske regjeringen.

Professor Øystein Noreng

Professor i petroleumsøkonomi ved BI, Øystein Noreng, tror Algerie vil gjøre alt for å holde petroleumsselskapene i landet.

Foto: Bohlin, Göran / VG
Endre Johansen, Aker Solutions

Endre Johansen, Aker Solutions.

Foto: Aker Solutions

Professor i petroleumsøkonomi ved BI, Øystein Noreng, tror Algerie nå vil være villig til å gjøre hva som helst for å holde petroleumsselskapene i landet.

– Algerie er helt avhengig av olje- og gassinntekter og vil trolig gjøre nesten alt for å sikre anleggene. Det er først og fremst vertslandene som vil måtte bruke mer på sikkerheten, sier Noreng.

Sikkerhet vil koste

Men også olje- og gassindustrien vil måtte bruke mer penger på sikkerhet i årene som kommer.

– En gradvis mer ustabil politisk situasjon vil ha konsekvenser for sikkerheten for olje- og gassindustrien. Den politiske risikoen vil øke, og det vil koste penger, sier Noreng.

Norske Aker Solutions opererer i fire afrikanske land, deriblant Nigeria og Angola. Begge har mye kriminalitet, og førstnevnte opplevde et terrorangrep så sent som i 2010.

Aker innfører reisestopp

Kommunikasjonssjef i Aker Solutions, Endre Johansen, forteller at selskapet har flere ansatte som bare jobber med risikovurdering.

Aker Solutions har nå innført reisestopp til Algerie. Ut over det innfører ikke selskapet noen nye tiltak.

– Det som har skjedd i Algerie er ansett som en isolert hendelse, som ikke er rettet spesifikt mot norske interesser. Derfor har ikke vi økt det generelle trusselnivået internt i Aker Solution, men vi følger situasjonen fortløpende, sier Johansen.

AKTUELT NÅ