– Nødvendig at Norge er verdens strengeste

Stempelet som New York Times har gitt Norge som verdens strengeste, er nødvendig, mener Mazyar Keshvari, Frps innvandringspolitiske talsperson.

Mazyar Keshvari

Frps Mazyar Keshvari.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

New York Times har stemplet Norge blant verdens strengeste når det gjelder å returnere asylsøkere til Afghanistan.

Sylvi Listhaug skrev «lik og del» på denne artikkelen på Facebook. Og i kjølvannet startet Kristoffer Joner og et reklamebyrå innsamlingsaksjon til Noas, med mye bråk som resultat.

I Politisk kvarter på NRK1 og P2 tirsdag morgen sier Frps innvandringspolitiske talsperson Mazyar Keshvari to ganger at stempelet som verdens strengeste er helt nødvendig.

Tema i Politisk Kvarter er asylpolitkk

– Nødvendig å være streng

Ønsker du nå å sende et signal om at vi er strengest i verden?

– Ja. Selvfølgelig er det nødvendig å være streng i en situasjon der mange millioner medmennesker er på flukt, sier Keshvari.

– Men akkurat nå lurer jeg på om det stempelet som New York Times har gitt oss...

– Ja, ja. Svaret på det er ja. Det er nødvendig å være streng slik at vi kan bruke ressurser på de som er reelt på flukt og trenger beskyttelse og hjelp sier Keshvari.

– Ikke bekvem med stempelet

Venstres Sveinung Rotevatn liker dårlig stempelet en av verdens mest betydningsfulle aviser har satt på Norge.

– Nei, det er jeg ikke bekvem med i det hele tatt. Det er ikke noe mål å sende signal om å være verken strengest eller mildest, men å føre en asylpolitikk som vi mener er riktig, det er det viktigste, sier Rotevatn.

Han sier at han er bekymret over at i Norge er det kun 25 prosent som får bli sammenlignet med 50 prosent for våre naboland.

– Da mener jeg det er all grunn til å gå inn i praksis og se på hva vi mener er årsaken til at det er så trygt å reise tilbake til dette landet, når andre gjør andre vurderinger, sier Rotevatn.

Han mener UDI bør se på praksisen og på om det i realiteten er trygt nok å sende folk tilbake til alle landets provinser.

– Mye strengere

SVs Karin Andersen sier at sikkerhetssituasjonen i Afghanistan har blitt verre samtidig som regjeringen mener at det har blitt tryggere.

– Regjeringen har instruert UDI på flere områder, blant annet ved å si at de skal heve terskelen for tilbakesendelser til Afghanistan, sier Andersen.

Hun mener at faktum er at asylpraksisen er mye strengere nå enn den har vært før.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger