Hopp til innhold

Hevder å ha fått hjernesvulst av nødnettet

Folkehelseinstituttet mener det nye nødnettet ikke er helseskadelig. Politimannen Roger Carlström, som har brukt nettet i mange år, mener bruk av nødnettet gav ham hjernesvulst.

Roger Carlström

Roger Carlström viser fram nødnettet han bruker i tjenesten. Den svenske politimannen mener nødnettet er årsaken til at han ble syk.

Foto: Trond Stenersen / NRK

Jan Alexander

Jan Alexander og Folkehelseinstituttet avviser at elektromagnetisk stråling kan være skadelig.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

I en ny, omfattende rapport lagt frem denne uken finne ikke Folkehelseinstituttet noen holdepunkter for å si at stråling fra det nye nødnettet (TETRA) er helseskadelig.

– Nødnettet gir ikke noe mer eller annerledes stråling enn mobiltelefoner og lignende ting. Det er altså ikke noe som skulle tilsi at dette er farlig. Vi har ikke noe grunnlag for å si det, sa Jan Alexander, assisterende direktør i Folkehelseinstituttet til NRK da rapporten ble lagt frem torsdag.

– Hvor sikre er dere på dette?

– Vi er ganske sikre når det gjelder TETRA-nettet. Så sikre vi kan være, sier Alexander.

Les hele rapporten her.

Reportasje fra Lørdagsrevyen 15.09.12.

VIDEO: Mener han fikk hjernesvulst av nødnettet

– Ble syk av nødnettet

Det er ikke alle som uten videre slutter seg til Folkehelseinstituttets konklusjon. Roger Carlström ble operert for hjernesvulst 29. desember i fjor. Han er til daglig operativ uteleder i Trelleborg-politiet i Skåne, og har brukt RAKEL, som svenskene kaller sitt TETRA-system, siden det ble innført i 2007.

Carlström er ikke i tvil om at hans sykdom skyldes bruk av RAKEL over en lengre periode.

– Jeg begynte å merke at noe var galt så godt som umiddelbart etter at jeg begynte å bruke det. Jeg ble kjemperød og varm i ansiktet og i kinnene. Jo mer radiotrafikk det var, jo rødere ble jeg. Slo jeg den av, merket jeg ikke noe, sier Carlström til NRK.

Den sykmeldte politimannen forteller også at han fikk store problemer med søvnen, og kunne være våken i flere døgn i strekk.

– Ikke en gang etter nattevakter fikk jeg sove. Jeg fikk utskrevet søvnmedisiner, men det hjalp ikke. Det eneste som hjalp var at jeg var borte fra RAKEL. Da forsvant søvnproblemene og hodeplagene, sier Carlström.

Bertil Persson

Bertil Persson, professor i medisinsk strålefysikk, mener at det ikke er helt urimelig at det er en sammenheng mellom Carlströms sykdom og det nye nødnettet.

Foto: Trond Stenersen / NRK

– Ikke helt grunnløst

NRK har vært i kontakt med forskere ved universitetet i Lund, som har forsket på eletromagnetisk stråling fra mobiler og GSM-nett. Leif G. Salford, professor i nevrokirurgi, kaller bruken av mobiltelefon «verdens største biologiske eksperiment».

– I år 2000 hadde bare hver fjerde menneske mobiltelefon. I dag her fem av syv milliarder det. I 2000 fantes det kontrollmateriale. I dag, når alle nås - enten av stråling fra mobiltelefoner fra basestasjoner - finnes det egentlig ingen kontrollgruppe å kontrollere opp mot lenger, sier Salford.

Sammen med Bertil Persson, professor i medisinsk strålefysikk, har han forsket på hvordan rottehjerner påvirkes av elektromagnetisk stråling.

Forskningen viste blant at strålingen førte til lekkasjer i rottenes hjerner. Forskerne mener rottenes hjerner er så like menneskers at resultatene kan være overførbare.

Persson ser ingen grunn til å avfeie at Carlströms sykdom kan skyldes bruk av nødnett.

– Det er ikke helt grunnløst, ettersom Rakel er basert på digital teknikk som har modulasjonsfrekvenser i de områdene man har funnet at har de mest markante biologiske virkningene.

  • Les Salford og Perssons rapport her.
Roger Carlström

Roger Carlström er overbevist om at det nye nødnettet har ført til at han ble syk.

Foto: Trond Stenersen / NRK

– Helt forferdelig

I England har politimenn i Lancashire gått til sak etter angivelig å ha fått helseplager etter bruk av nødnett.

Før jul i fjor toppet problemene seg for den sykmeldte politimannen i Sverige. Carlström hadde følt seg dårligere og dårligere en lengre periode, før han plutselig ble akutt syk.

– Jeg trodde først jeg hadde fått et slag. Når jeg snakket var det slurvete, og hele den venstre siden av ansiktet hang ned.

Carlström dro til sykehus, det det ble tatt røntgen. Der fant man ut at politimannen hadde en stor svulst på høyre siden av hjernen.

– Legen sa at svulsten hadde vokst seg til over flere år. Jeg er overbevist om at svulsten har kommet som en følge av bruk av RAKEL.

– Hva tenker du om dette

– Det er helt forferdelig. Særlig etter at jeg har satt meg inn i forhistorien til at RAKEL ble innført. Helt siden begynnelsen har det vært stor usikkerhet knyttet til de langsiktige nevrologiske og biologiske effektene på kroppen.

Carlström forteller at han har blitt kontaktet av kolleger over hele Sverige, som forteller om problemer etter bruk av nødnettet. Kollegene sier de har problemer med søvn og konsentrasjon, samt hodepine.

Han har følt seg bedre etter operasjonen, men er i utgangspunktet sykemeldt til november.

– Det er ingen som har blitt like syke som meg, men jeg tror det bare er et spørsmål om tid, sier Carlström.


AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger