Hopp til innhold

– Ni av ti vaskede fugler dør

– Ni av ti oljetilgrisete fugler som blir vasket dør trolig uansett, mener sjøfuglekspert.

Viltnemnda skyter tilgriset fugl
Foto: Joakim Reigstad / NRK

Etter press fra miljøvernere har norske myndigheter beordret vask i stedet for skyting av oljeskadet fugl, men fagfolk rister på hodet.

– Man kan ikke regne med å redde mer enn 10-15 prosent av de fuglene man vasker, sier Tycho Anker-Nilssen, seniorforsker ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) til Aftenposten.

Han er programkoordinator for SEAPOP, et overvåkings- og kartleggingsprogram for norske sjøfugler. Ifølge sjøfugleksperten taler all sannsynlighet for at oljeskadet fugl som blir vasket, vil dø kort tid etter at den er sluppet ut i friluft.

LES OGSÅ: Vasker fugl på Skjerkøya

Skytet fuglene

Lørdag ble det kjent av viltnemnda i Bamble kommune skjøt tilgriset sjøfugl, til kraftige protester fra dyrevernorganisasjonen NOAH og naturvernerne i WWF. Natt til søndag gjorde myndighetene helomvending, og beordret stans i den organiserte skytingen.

Totalt 1.000 fugler kan være skadet av olje fra det havarerte skipet Full City, anslår Direktoratet for naturforvaltning.

– Dette er likevel veldig små tall i forhold til de bestandene som hekker i området. Det er ingenting som truer ærfuglbestanden i Skagerrak foreløpig, sier sjøfuglekspert Anker-Nilssen fra NINA.

Fuglevaskeri åpner

Til tross for at mange av fuglene vil dø allikevel, blir det åpnet et stort fuglevaskeri på Hamneterminalen i Langesund i dag. Mange folk langs Bamblekysten ønsker å hjelpe sjøfuglene, men er usikre på hva de skal gjøre.

Generalsekretær i Verdens Naturfond Norge, Rasmus Hansson, ber folk å ringe til Statens naturoppsyn dersom de oppdager oljeskadde fugler:

– De kan ringe 97570975, og det er for at Statens naturoppsyn eller Viltnemnda kan komme og se hva som kan gjøres for den oljeskadde fuglen, samtidig som man får en totaloversikt over skadesituasjonen, sier Hansson til NRK.

Statens naturoppsyn ønsker ikke at folk skal jage fuglene for å få tak i dem. Fuglene er som regel vanskelig å fange, men dersom de opplever at de er lett å bare plukke opp kan folk selv ta med fuglene til fuglevaskeriet til Hamneterminalen.

LES OGSÅ: Hjelp til oljeskadet fugl

AKTUELT NÅ