NRK Meny
Normal

– Nei, vi blir ikke enige. Takk for diskusjonen

Det ble høy temperatur da Anne Sender og Mads Gilbert møttes for å diskutere krisen i midtøsten.

Denne uken kom legen Mads Gilbert tilbake til Norge, etter å ha jobbet 15 døgn på et sykehus på Gazastripen. Han har blitt hyllet som en helt, men også blitt kritisert for å ta side med palestinerne. En av kritikerne er tidligere leder for det mosaiske trossamfund, Anne Sender. Slik gikk det da de to møttes i Oslo:

SE KLIPPET: Samfunnsdebattant Anne Sender og lege Mads Gilbert møttes for å diskutere krisen i midtøsten. Det gikk hett for seg.

Mads Gilbert kom hjem denne uken etter 15 dagers solidaritetsarbeid ved sykehuset i Gaza by.

Han har blitt hyllet som en helt, men også blitt kritisert for å ta side med palestinerne. En av kritikerne er tidligere leder for det mosaiske trossamfund, Anne Sender.

De står på hver sin side av en av verdens mest betente konflikter, og det merkes. Likevel har de gått med på å møtes for å snakke om striden mellom Israel og palestinerne. Det skjedde i NRKs radioprogram Ukeslutt, som ble sendt lørdag ettermiddag.

– Enig om at det er forferdelig

– At dette nå skjer synes jeg er helt uutholdelig. Og at disse ofrene og alle disse barna er drept, det er en alt for høy pris å betale, sier Sender.

– Har du sagt dette til israelske myndigheter? spør Gilbert.

– Dette har jeg sagt i medier. Jeg har ikke kontakter i de israelske myndighetene.

– Fordømmer du at staten Israel har drept 250 palestinske barn?

– Jeg fordømmer at partene har satt seg i denne situasjonen, sier Sender.

– Jeg støtter fullt ut det israelske folkets behov for sikkerhet og en rett til å leve i fred. Men et folk som okkuperer et annet folk må regne med at det folket som er okkupert gjør motstand, sier Gilbert.

Fritt Ord

Også i 2009 var Gilbert i Gaza og arbeidet. Han beskriver situasjonen nå som mer blodig enn den gang.

Anne Sender er samfunndebattant og tidligere bistandsarbeider. Hun konverterte til jødedommen i voksen alder og har tidligere ytret kritikk mot Israels behandling av palestinere, noe som førte til trusler fra israeltilhengere.

Hun fikk i 2014 Fritt Ord-prisen for å rette fokus på den jødiske minoritetens historie i Norge og arbeidet mot antisemittiske holdninger. Også Gilbert har mottatt Fritt Ords honnørpris. Det skjedde i 2009, og han fikk den sammen med kollega Erik Fosse for deres skildringer fra Gaza.

Skiltes på fredelig vis

Debattantene avbrøt og kritiserte hverandres meninger, og ble til slutt enige om å være uenige.

Men de skiltes på fredelig vis.

– Vi får håpe og be om at forstandigere folk greier å komme videre, sier Sender.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger