– Alt Nav gir, går til halliken

– Halliken ber jentene gå til Nav, som gir penger og en gratis leilighet hvor de kan drive med prostitusjon, forteller «Sandra». Hun kjenner prostitusjonsmiljøet innenfra.

Refleksjonsordningen gir ofre for menneskehandel et sted å bo. Men nå bruker menneskehandlere leilighetene som bordell.

MISBRUKER NAV-ORDNING: «Sandra» sier nigerianske halliker kjenner godt til det norske systemet med refleksjonsordning. Hallikene tjener gode penger på at kvinnene bor gratis og selger seksuelle tjenester i leiligheter finansiert av det offentlige.

Som 15-åring ble den nigerianske kvinnen tvunget ut i prostitusjon i Europa. Halliken mente hun kunne tjene mer penger i Norge, og betalte noen for å frakte henne dit.

Hun sier nigerianske halliker kjenner godt til det norske systemet med refleksjonsordning, og har lært seg å utnytte det.

– De ber deg møte opp på en gitt adresse og be om «refleksjon». Ved å være i systemet får du penger og leilighet. Fra bostedet kan du drive med prostitusjon, og betale halliken, forteller kvinnen.

– Bruker leiligheter til prostitusjon

Refleksjonsordningen gir mulige ofre for menneskehandel rett til bosted, penger og opphold i seks måneder for å vurdere om de vil anmelde bakmennene. De fleste reiser ut av landet når refleksjonsperioden er over.

Sandra sier hun kjenner mange nigerianske kvinner som er med i ordningen, og som driver prostitusjon fra Nav-leilighetene. Som NRK har fortalt er politiet i Oslo også kjent med praksisen.

– Ja, jeg har sett at leilighetene brukes til prostitusjon, bekrefter Sandra overfor NRK.

Truer med å skade familien

Kvinnen i 20-åra ønsker ikke bruke sitt egentlige navn i frykt for å bli gjenkjent av miljøet hun flyktet fra for fire år siden.

– Hallikene er farlige. De gjør hva som helst for å få penger. De truer med å skade familien din.

Hun sier hallikene holder til i Italia, og kontrollerer kvinnene ved å ringe eller sende andre personer som bor i Norge til å true dem dersom de ikke betaler raskt nok.

– Nav betaler halliken

– Nav må slutte å plassere kvinnene i en leilighet uten kontroll, for da kommer de bare til å fortsette med prostitusjon. Halliken tvinger dem.

Hun reagerer sterkt på at refleksjonsordningen, som hjalp henne ut av prostitusjonen, misbrukes av menneskehandlere.

– Pengene og alt Nav gir dem går til halliken, ikke til jentene.

– Så Nav betaler halliken?

– Du kan si det sånn, fordi de prostituerte kommer ikke til å beholde pengene, men sende dem til halliken. Nav betaler halliken. Sånn er det. Det er ikke greit.

– Har ikke midlene

Avdelingsdirektør for helse og sosial, Grünerløkka, Tone Thorsen, sier de har hjemmekontroll og veileder kvinnene, men at Nav ikke har noen mulighet for

Tone Thorsen

– Jeg kan ikke se med de midlene og mulighetene vi har, at vi ikke har gjort det som kan forventes av oss, svarer avdelingsdirektør Tone Thorsen fo rhelse og sosial på Grünerløkka.

Foto: NRK

adgangskontroll eller oppfølgning døgnet rundt.

– Det er ingen som ønsker at dette skal foregå, men vi har ingen hjemmel eller sanksjonsmuligheter. Hvis det pågår kriminell virksomhet, så er det politiets ansvar å etterforske og overvåke.

Hun påpeker at det ikke er ulovlig å prostituere seg i Norge.

– Men har dere gjort nok?

– Jeg kan ikke se med de midlene og mulighetene vi har, at vi ikke har gjort det som kan forventes av oss, svarer Thorsen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger