Normal

– Nav har satt systemet foran folk

Ifølge arbeidsministeren er det nødvendig med ny kraft og nytt fokus i Nav. Kirsti Monland blir fra og med lørdag konstituert som ny Nav-direktør.

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson sier man må få mer slagkraft med å hjelpe folk tilbake til arbeidslivet.

ERIKSSONS BEGRUNNELSE: – Min observasjon over tid er at Nav er gått i retning av å være mer opptatt av system enn folk. Jeg ønsker ny kraft og energi for å lykkes i mitt prosjekt om å sette folk først, sier arbeidminister Robert Eriksson.

– Nav er den viktigste etaten for folk flest. Folk som står i en sårbar situasjon og som tregner vårt velferdssystems sterke hånd. For meg og Frp- Høyre-regjeringa, så har det alltid vært viktig å sette folk først foran systemer, sier Robert Eriksson (Frp).

Fredag formiddag ble det klart at Eriksson ber Nav-direktør, Joakim Lystad, om å gå.

Ifølge arbeidsministeren har han brukt god tid og gjort mange avveininger for hvordan han skal lykkes med det han kaller for sitt «viktigste politiske prosjekt.»

– Jeg har kommet fram til at vi er avhengig av å ta noen grep. Ett at dem er at vi trenger ny ledelse i Nav. Vi trenger ny kraft og energi for å gå videre.

Han peker på Ikt-moderninseringa som gikk galt for Nav som en av grunnene, og at torsdagens kritiske rapport, som bekrefter hans inntrykk av ståa i Nav.

Kirsti Monland ny konstituert direktør

Kjersti Monland

Kirsti Monland blir fra og med lørdag konstituert som ny Nav-direktør.

Foto: NRK

– Nav har beveget seg bort fra det som har med arbeid å gjøre. A-en i Nav er blitt borte. Vi må gjenreise a-en i Nav. Det betyr at vi må få mer slagkraft i å hjelpe folk tilbake i arbeidslivet, sier Eriksson.

– Min observasjon over tid er at Nav er gått i retning av å være mer opptatt av system enn folk. Jeg ønsker ny kraft og energi for å lykkes i mitt prosjekt om å sette folk først, utdyper han.

Eriksson understreker at Nav er Norges største etat, som det stilles store forventinger til, både fra politikere og folk.

– Nav er en krevende og vanskelig organisasjon å lede. Jeg vil takke Lystad som gjennom de siste fire åra har ledet Nav. Han fikk på plass ny uføretrygd og har loset Nav i gang med ny IA-avtale, likevel mener jeg det er nødvendig å ta disse grepene for å få flere i arbeid og færre på trygd, og gi bedre brukeropplevelser.

Kirsti Monland blir fra og med lørdag konstituert som ny Nav-direktør fram til de finner Lystads etterfølger.

– Vi starter arbeidet med å lete etter den nye direktøren over helga, sier Eriksson.

– Avgjørelsen kom før påske

Joakim Lystad

Avsatte Nav-direktør, Joakim Lystad, har blant annet vært i hardt vær på grunn av Navs mislykkede IKT-prosjekter.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix
Nav-pressekonferanse

Det er stor interesse for arbeidsministerens redegjørelse blant pressen.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Under pressekonferansen fikk Eriksson spørsmål om hvorfor han valgte å sparke Lystad framfor å la ham gå frivillig. Statsråden avviser at han sparker Lystad for å vise politisk handlekraft.

Arbeidsministeren ønsket ikke å svare konkret på hva som venter den avtroppede Nav-direktøren.

– Det står nedfelt i kontrakten. Han vil være i departementet, slik det står i kontrakten, sier Eriksson.

Eriksson sier til NRK at avgjørelsen om å sparke Lystad kom før ekspertgruppen la fram sin rapport i går. Ifølge statsråden kan han ikke peke på en enkeltstående hendelse, men summen av mange ting som er bakgrunnen for at Lystad må gå.

– Vi må sette folk framfor system. Vi står ved et veiskille. Vi trenger ny kraft, og da trenger vi en ny ledelse i Nav

Eriksson sier til NRK at han allerede før påske informerte Lystad om at han ville få sparken.

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson sier at det har vært stor uro og utfordringer med planleggingen og gjennomføring av IKT-moderniseringen.
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger