Hopp til innhold

– Nå kan ikke Siv Jensen lenger tale med to tunger

Når Sylvi Listhaug (Frp) trolig blir innvandrings- og integreringsminister vil Frp få hele tre statsråder i regjeringen som har kontroll over det meste i landets flyktning – og integreringspolitikk. Dette vil få konsekvenser for partileder Siv Jensen, tror NOAS.

Siv Jensen

SLUTT PÅ UKLARHETER: Når Sylvi Listhaug etter alt å dømme blir ny integreringsminister vil Siv Jensen bli tvunget til å bli tydeligere på hva hun egentlig mener i asyl- og flyktningespørsmål, tror NOAS.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Sylvi Listhaug blir, etter det NRK kjenner til, statsråd med et overordnet ansvar for integrering av flyktninger og asylsøkere i landet.

Listhaug vil dermed toppe regjeringens lag av statsråder innen asyl- og flyktningespørsmål. Fra før har Frp justisminister Anders Anundsen en viktig rolle i å utforme asyl- og flyktningpolitikken, sammen med partikollega inkluderingsminister Solveig Horne.

Frp er det partiet som ønsker at Norge skal ta imot færrest flyktninger. Partileder Siv Jensen har blant annet oppfordret kommunene til ikke å la seg presse til å ta imot så mange flyktninger.

Listhaug -

REGJERINGENS ASYLSJEF: Sylvi Listhaug får den nye og viktige jobber som statsråd integrering og innvandring. Hun blir Fremskrittspartiets fremste talsperson for asyl og integreringspolitikk.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Slutt på sjonglering

For en måned siden tok Sylvi Listhaug oppgjør med godhetstyrranniet i innvandringsspørsmål i et intervju.

Nå blir Listhaug etter alt å dømme landets asylsjef.

Norsk Organisasjon for Asylssøkere, NOAS, er spent på rokeringen i regjeringen.

politiske tegninger

SLUTT PÅ Å TALE MED FLERE TUNGER: Ann- Magrit Austenå i NOAS tror Sylvi Listhaug nye rolle vil tvinge frem at Siv Jensen ikke kan fortsette å mene ulike ting om asylstrømmen.

Foto: Johansen, Carina / NTB Scanpix

– Jeg håper dette vil føre til at det blir mer entydig hva som er regjeringens politikk. Med en statsråd fra Frp for integrering kan ikke partileder Siv Jensen lenger uttale seg ulikt om asyl- og flyktningspørsmål etter hvilken hatt hun har på hodet, som statsråd eller som partileder, sier Ann-Margrit Austena i NOAS.

Heretter må Siv Jensen forholde seg til Listhaug og til integreringspolitikken fra Listhaug. Hun kan ikke lenger sjonglere og tale med ulike tunger i asylpolitikken slik hun frem til nå har gjort, sier Austenå.

Ansvarliggjør Frp

Kommentator Magnus Takvam i NRK mener statsminister Erna Solberg (H) ønsker å ansvarliggjøre Frp.

– Når Frp får det faktiske og operative ansvaret for store oppgaver innen integreringspolitikken blir det vanskelig for partiet å kritisere regjeringen, sier Magnus Takvam.

– Men fallhøyden til Frp blir stor, og vi kommer nok til å se noen omkamper, sier Takvam.

Stortinget må følge med

Austenå tror ikke at det nødvendigvis blir en mer skjerpet innvandringspolitikk.

– Det er et bredt forlik på asylområdet i Stortinget. Derfor er det også viktig at Stortinget følger med på at lover eller regler ikke blir endret uten grundig høring og politisk behandling, sier Austenå.

Raskere saksbehandling

Austena håper at den nye integreringsministeren vil levere.

– Siden tre av fire flyktninger trolig blir i landet, er det viktig at vi får et effektivt og godt system for raskere saksbehandling, norsk undervisning og tiltak som vil bety at flest mulig kommer i jobber og kan ta ansvar for seg selv.

– Det er bra med et integreringsdepartement med et spesielt koordineringsansvar. Vi håper det betyr at det blir mer sammenheng mellom asyl,- flyktning og integreringspolitikk. Frem til nå har disse tingene ikke hengt sammen, sier Austenå.

AKTUELT NÅ