AUF: – Helsemyndighetene har et stort ansvar

Åtte uker etter angrepet på Utøya føler AUF fortsatt et stort ansvar for å ta vare på sine egne.

Utøya, Tonje Brenna

KREVENDE TID: Generalsekretær i AUF, Tonje Brenna, sier partiet fortsatt har et stort fokus på å ta vare på de etterlatte og overlevende etter angrepet på Utøya 22. juli.

Foto: Scanpix/AUF

Samtidig jobber partiet på spreng med å peke ut den politiske kursen etter 22. juli.

– Både sentralt og på fylkesnivå arbeider vi fortløpende med tilbud til overlevende og pårørende. Spesielt fylkeslagene har gjort en stor jobb i forhold til å etablere plattformer der folk kan møtes, sier generalsekretær i AUF Tonje Brenna til NRK.no.

Hun ønsker likevel å understreke at hovedansvaret for å følge opp de som er rammet må ligge hos norske helsemyndigheter.

– Dette i første omgang et ansvar for myndighetene og helsepersonell i kommunene. AUF har ikke fagkompetanse på dette, utover at vi vet hvor viktig det er å være sammen, sier generalsekretæren.

Har du tips eller innspill? Kontakt NRKs reportere

Krevende å gå videre

Totalt 69 mennesker ble drept under massakren på AUFs sommerleir på Utøya 22. juli 2011.

Lisa Irene Aasbø (16) i Rogaland AUF var blant ungdommene som overlevde angrepet.

Hun forteller til NRK at minnene om det som skjedde fortsatt sitter langt fremme i bevisstheten.

– Jeg har med meg 22. juli hver eneste dag. Det er vanskelig å fatte omfanget av det som har skjedd. Jeg ønsker at verden skal gå videre, men det er samtidig vanskelig, sier Aasbø.

Les hele intervjuet her

– Vanskelig balanse

Tonje Brenna og Jens Stoltenberg

SAMMEN I SORGEN: Tonje Brenna får trøst og klem av statsminister Jens Stoltenberg under en minnemarkering i Folkets hus 29. juli.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

Ifølge Tonje Brenna i AUF får partiet fortsatt mange henvendelser fra overlevende og andre som har et behov for å snakke om det de har opplevd.

Hvordan partiet skal håndtere terrorsaken videre er tema både i sentralstyret og landsstyret om kort tid, forteller generalsekretæren.

– Utfordringen er å finne en riktig balanse mellom sorgen og veien videre for AUF etter 22. juli, forklarer Brenna.

– Alt vi gjør etter terrorangrepet har fått en ekstra dimensjon. Det er viktig å huske på at majoriteten av våre medlemmer ikke var på Utøya. Vi forsøker hele tiden å rådføre oss med fagpersonell om hva som er riktig å gjøre. Det har aldri vært snakk om at AUF som nasjonal organisasjon aldri skal samles igjen, men dette er et spørsmål om tid.

Les alt om terrorangrepet 22. juli: NRK.no spesial


Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger