Hopp til innhold

– Mye står på spill for grekerne

Utenriksminister Børge Brende håper at den greske regjeringen ser på forslagene fra troikaen på nytt. – Varselet om folkeavstemning kom som lyn fra klar himmel, sier Brende.

Børge Brende

Utenriksminister Børge Brende håper Hellas klarer å komme frem til en løsning, og sier at mye står på spill også for Europa.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Situasjonen er meget uoversiktlig. For Europa er det mye som står på spill, men enda mer for grekerne, sier utenriksminister Børge Brende i Dagsnytt 18 på P2.

Han sier at han håper at Hellas ser på forslagene som ligger på bordet på nytt og vurderer om det er mulig å gjøre noe med landets lave pensjonsalder samt å opprette et uavhengig skattevesen for å få inn flere skattekroner.

– De var ikke så langt fra hverandre, men det kom som lyn fra klar himmel da statsministeren varslet folkeavstemning kommende søndag, sier Brende.

Utenriksministeren svarer ikke på spørsmålet om hvorvidt dette var klokt av Tsipras, men sier at krisen vil prege Hellas i generasjoner.

Utenriksminister Børge Brende kommenterer situasjonen i Hellas i Dagsnytt 18.

– Virker som om Tsipras nærmest styrer mot katastrofe

VG-kommentator Tom Staavi sier at krisen har gått fra å være en økonomisk til en politisk krise.

Tom Staavi

- Det virker som om det ikke har vært mulig å skape tillit mellom partene, sier VG-kommentator Tom Staavi.

Foto: NRK

– Så vidt jeg kan skjønne har det gått fra å være en økonomisk krise til å bli en dyp politisk krise. Det virker nærmest som Tsipras og hans parti Syrzia nærmest styrer Hellas inn katastrofen. Det inntrykket fikk jeg etter å ha hørt Junker i dag, og det virker som om det ikke har vært mulig å skape tillit mellom partene, sier Staavi.

Han sier at mye tyder på at det som har kommet frem fra den greske forhandlingsdelegasjonen har vært til dels misvisende og feil.

– Det lå ikke noe om pensjonskutt og lønnskutt i den avtalen, slik Tsipras har fremstilt det, sier han.

– Greske myndigheter har spilt kortene sine dårlig

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken sier at hun trodde at Tsipras skulle be parlamentet om å stemme over forslagene fra troikaen.

– Da hadde det kanskje passert. I stedet utlyser han en folkeavstemning. Det er det mange grekere som er sinte for, at dette faller på deres skuldre, at Tsipras har kjørt dette så langt, helt opptil fristen for det store lånet fra IMF som nå forfaller, sier Due-Andresen.

Hun mener dette har satt Hellas i en veldig vanskelig situasjon.

– Så jeg er enig i at greske myndigheter har spilt kortene sine dårlig, og at dette er en situasjon som kunne vært unngått dersom de hadde tatt noen viktige grep mye tidligere, sier sjeføkonomen.

– Grekerne er fryktelig forvirret

Kari Due-Andresen, sjeføkonom i Handelsbanken

- Hellas er satt i en veldig vanskelig situasjon, sier Kari Due-Andresen, sjeføkonom i Handelsbanken

Foto: Paal Audestad

NRK-korrespondent Åse Marit Befring er i Athen. Hun sier at folk i Hellas er sinte, og at man fortsatt ikke vet hva de skal ta stilling til i en eventuell folkeavstemning på søndag.

– Vi vet ikke det. Grekerne er fryktelig forvirret, og stiller seg spørsmålet hva er det egentlig vi skal svare på i folkeavstemningen, og hvilke konsekvenser får det, sier Befring.

Hun sier at grekerne da må ta stilling til om de skal gå inn for et forslag som deres egen regjering har avvist.

– Men i og med at man ikke vet hvilket forslag man skal votere over, og at avdraget til IMF forfaller allerede i morgen, er man veldig usikker på hva som skal skje på søndag. Mange jeg har snakket med tror ikke at det kommer til å gå så langt som til denne folkeavstemningen, sier Befring.

Laster innhold, vennligst vent..

AKTUELT NÅ