– Mye lidelse i helsestatistikken

Nesten 5 000 mennesker døde av pasientskader på norske sykehus i fjor. – Det er alvorlig fordi halvparten kunne vært unngått, sier helseministeren.

Anne-Grete Strøm-Erichsen

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen sier det er mye lidelse i helsestatistikken.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

– Det gikk ett år og to måneder, så fikk jeg telefon. Da sa de at når du var her inne sa vi at alt var bra. Det er det ikke.

Det viste seg at legene hadde funnet kreft i lungene til Stein Erik Jensen. Flere svulster måtte fjernes fra den ene lungelappen i januar. Nå viser statistiken et dystert bilde av helse-Norge.

I fjor var 115 000 pasientopphold forbundet med skade. Det er nesten hvert femte opphold.

Tallene kommer fra en kartlegging som Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten.

Skadene førte til 4 700 dødsfall

Store mørketall

Pasientombud Knut Fredrik Thorne i Akershus sier han ikke er overrasket over tallene.

– De overrasker heller ikke noen andre pasientombud i Norge. Vi har lenge mistenkt at tallene myndighetene har operert med er for lave anslag.

– Er det grunn til å tro at også disse tallene er for lave?

– Ikke i forhold til sykehusene, men vi skal vite at det kun er sykehusene som er undersøkt. Kommunehelsetjenesten, som gir hjelp til de aller fleste, ikke er undersøkt. jeg frykter at det er store tall der også, sier Thorne.

– Mye lidelse

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen liker tallene dårlig.

– Det er mye lidelse i denne statistikken. Også når man tenker på at halvparten av dem kunne vært unngått hvis vi hadde jobbet bedre. Samtidig er det risiko med mye av behandlingen, så en del dør også på grunn av risiko, sier Strøm-Erichsen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger