Hopp til innhold

– Muslimhat kan bidra til rekruttering av militante islamister

Høyreradikale og islamister trigger hverandre til å bli mer ekstreme. Det mener to norske journalister som har studert hatefulle angrep mot muslimer i vesten.

Øyvind Strømmen byline

Øyvind Strømmen har forsket på hatkriminalitet.

Det journalistiske fagnettverket Hate Speech International legger i dag frem rapporten Hating Muslims.

I rapporten skriver journalistene Øyvind Strømmen og Kjetil Stormark at vandalisme mot moskeer er en økende vestlig trend.

De viser til 45 forsøk på brannstiftelser i Europa og flere «griseangrep» i Norge, der svinekjøtt har blitt brukt for å skjende muslimenes gudshus.

Den såkalte «hatkriminaliteten» har funnet sted mellom 2010 og 2014. Journalistene advarer mot at vandalismen bagatelliseres og at man tror at den ikke får konsekvenser.

– Når muslimer opplever at grisehoder plassers utenfor moskeer eller at grisekjøtt kastes på moskeer, så er det en fornærmelse og noe som oppleves som veldig provoserende. Dette igjen kan brukes som propaganda av ekstreme islamister, som kan si: «Bare se, vi er ikke velkomne her i vesten, bare se», sier Strømmen.

– Ikke overrasket

Bjørn Øvrum er kriminalitetsforebyggende koordinator i Oslo politidistrikt. Han lar seg ikke overraske over analysene i Strømmen og Stormarks rapport:

– De som er i et ekstremt miljø befinner seg ofte i en hypersensitiv tilstand. Hvis de føler at de er under angrep og finner ting som tyder på det, så er det stor fare for at de vil bruke det til å rekruttere andre.

Øvrum har opprettet en egen gruppe i Oslo som skal etterforske det som kan klassifiseres som «hatkriminalitet».

– Det var et tilfelle av vandalisme mot en moské i Kristiansand, der politiet i etterkant viste stor vilje til å oppklare saken. Dette igjen gjorde at mange i det muslimske samfunnet fikk tillit til at politiet og i mindre grad følte seg utstøtt. sier Øvrum.

En ond sirkel

Verken Stormark eller Strømmen kan påvise noen konkrete tilfeller der man ser en klar årsakssammenheng mellom angrep mot muslimer og radikalisering av muslimsk ungdom.

– Vi vet at etter ekstreme islamistangrep, så kommer det ofte hatkriminalitet mot muslimer. Det så vi blant annet i forbindelse med 11. september og Charlie Hebdo. Alt tyder på at det også går motsatt vei og at det er snakk om en ond sirkel, der motpolene hisser hverandre opp, sier Strømmen.

AKTUELT NÅ