Hopp til innhold

– Muslim-demo kan radikalisere flere

Gårsdagens massemønstring i Oslo mot den ekstreme islamistgruppen IS, kan føre til at allerede ytterliggående muslimer kan bli enda mer ekstreme, mener professor.

Anders Todal Jensen og massedemonstrasjonen mot IS i Oslo

'Nei til ISIS' og 'Ikke i islams navn' var noen av parolene i toget mandag. En slik demonstrasjon kan gjøre de ytterliggående enda mer ekstreme, tror professor Anders Todal Jensen.

Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix og Randi Lillealtern/NRK

Demonstrasjon mot IS og Profetens Ummah i Oslo.

'Nei til terror' lyder denne plakaten.

Foto: Paal Wergeland / NRK
Demonstrasjon mot IS i Oslo.

'Nei til ISIS' var en plakat som gikk igjen.

Foto: Paal Wergeland / NRK
Nei til ISIS - plakat i demonstrasjonstog mot IS.

En ung gutt med T-skjorte med det kurdiske plagget, viser hva han mener om IS.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

I går viste rundt 5000 mennesker sin avsky mot IS under en demonstrasjon i Oslo. Hensikten var å markere avstand til ekstremistene i IS, og vise at norske muslimer ikke støtter dem. Både innvandrerorganisasjoner og alle de store politiske partiene deltok.

– En slik demonstrasjon er et vitnesbyrd om at muslimer som minoritet føler seg under et veldig press, sier professor i statsvitenskap, Anders Todal Jensen, ved NTNU.

Angrepet av trosfeller

Han mener at effekten av demonstrasjonen kan bli at de som deltar blir bedre integrert i det norske samfunnet, mens de mer ekstreme vil føle seg mer isolert og utenfor.

– Dermed kan de utvikle seg til å bli enda mer ytterliggående, sier han.

– Hvordan kan det gjøre de ytterliggående mer ekstreme?

– De føler seg angrepet av trosfeller, og føler seg enda mer utenfor enn de har vært tidligere.

Han forklarer at slike små, ekstreme grupper føler seg veldig på siden av samfunnet, og fremmedgjorte også i sitt eget miljø.

– Da kan de å søke til enda mer ekstreme holdninger, enda mer ekstreme handlinger, som en utgang, forteller professoren.

Ekstremister med felles sak

Han peker på det paradoksale at antiislamske krefter og de få ekstreme islamistene her i landet, har sammenfallende interesser.

– Ekstremistene ønsker å fremstille det som om det er en sterk kobling mellom islam som tro og bestemte politiske handlinger. Det er nettopp dette det store flertallet av muslimer prøver å unngå. De ønsker å bygge en mur mellom islamsk tro og det Den islamske staten (IS) og Profetens Ummah står for.

Faten Mahdi Al-Hussaini med en blomsterbukett

Faten Mahdi Al-Hussaini (19) er en av dem som er lei av å bli sammenlignet med ekstremister.

Foto: Johanne Engen / Privat

Jensen mener at hele demonstrasjonen kom i stand fordi det muslimske råd følte seg presset til å ta avstand fra terroristene i IS, av den norske majoriteten.

Minoriteter mistenkeliggjøres

Professoren påpeker at det ikke er nytt historisk sett, at minoriteter presses til å vise at de er lojale mot verdiene i landet de bor i. Han viser til at japanske innvandrere ble mistenkeliggjort og internert i USA under andre verdenskrig etter at Japan hadde angrepet Pearl Harbor, fordi amerikanerne ikke stolte på dem.

Demonstrasjon mot IS og Profetens Ummah i Oslo.

Politiet anslår at rundt 5000 mennesker var samlet foran Stortinget mandag.

Foto: Paal Wergeland / NRK

Det burde være unødvendig for muslimer flest i Norge å ta avstand fra ekstremister, mener han.

– Noe nær 100 prosent av dem synes like ille om IS og Profetens Ummah som etnisk norske. Men dessverre er det slik at hendelser ute i verden har stor betydning for hvordan en minoritet blir oppfattet og behandlet, sier Jensen.

Han tror ikke denne markeringen i seg selv vil endre folks oppfatning av norske muslimer.

– Det håper jo Islamsk Råd. Jeg tror det gode arbeidsmarkedet og behovet for arbeidskraft er viktigere for å for til god integrasjon, sier Jensen.

AKTUELT NÅ