Hopp til innhold

Politiet: – Warloe fikk narko av 31-åringen

Politiet mener den narkosiktede Høyre-politikeren Henning Warloe mottok det narkotiske stoffet som ble funnet i stortingsleiligheten av 31-åringen som lånte leiligheten. Warloe nekter, men innrømmer narkotikabruk nylig.

Stortingsrepresentant Henning Warloe (H)

BRUKTE NARKO NYLIG: Henning Warloe innrømmer at han har brukt narkotika i løpet av de siste to månedene.

Foto: NRK

– Vi har mistanke om at Henning Warloe har mottatt narkotikaen som ble beslaglagt i hjemmet hans, sier politiadvokat Bjørn Erik Pettersen i Romerike politidistrikt til NRK.no.

Han utdyper:

– Siden politiet har siktet Warloe for oppbevaring av narkotika, må han nødvendigvis ha fått denne fra et sted. Den personen vi var ute etter og som er grunnen til at vi gikk til ransakelse av leiligheten, er siktet i en større narkosak. Ut i fra det mener vi det er naturlig å mistenke Warloe for å ha mottatt narkotikaen fra personen som hadde tilhold i leiligheten.

Warloe nekter imidlertid fortsatt for å ha noe som helst kjennskap til at det ble oppbevart narkotika i stortingsleiligheten hans mens han var på reise.

– Små fragmenter

– Han nekter en hver befatning med dette, sier hans advokat, Erling Lyngtveit, til NRK.

Warloe innrømmer imidlertid å ha brukt narkotika i løpet av de siste to månedene.

– I avhør lørdag svarte han bekreftende på spørsmål om han hadde brukt narkotika i løpet av de siste to månedene, sier advokaten.

Video Erna Solberg kommenterer saken om Henning Warloe

- MÅ FØLGE LOVEN: Høyre-leder Erna Solberg var krystallklar da hun møtte pressen tirsdag kveld. - Skal man være med og lage lovene, må man følge lovene, sier hun.

Foto: Nyhetsspiller

Det er fra før kjent at stortingspolitikeren, som da han var lokalpolitiker i Bergen engasjerte seg sterkt i antinarkotika-arbeid, har innrømmet å ha brukt narkotika ved én tidligere anledning. Politiet vil ikke si hvilket stoff som ble funnet i stortingsleiligheten på Oslos vestkant, eller angi nøyaktig mengde.

– Det er ikke snakk om en stor mengde, men beslaget er sendt til Kripos hvor det vil bli målt nøyaktig opp, sier Pettersen i politiet.

Men ifølge advokat Lyngtveit er det snakk om så lite at det knapt kan måles opp.

– Det er snakk om små fragmenter i en pose, sier han.

– Neppe mer enn bot

Det var lørdag morgen Warloe ble pågrepet i leiligheten, etter at politiet kvelden før gikk til razzia i forbindelse med etterforskningen av den større narkotikasaken. Der ble det funnet et mindre parti narkotika, som politiet altså mener Warloe kjente til etter å ha mottatt av den andre personen. Warloe ble pågrepet og tatt med til politiet, og løslatt etterpå. Flere medier skriver onsdag at 31-åringen som er siktet for å være en del av et større narkonettverk, sier at Warloe ikke visste noe om det som foregikk i leiligheten.

– Hva han har forklart, ønsker jeg ikke å si noe om, sier Pettersen.

50-åringen, som blant annet var finansbyråd og fungerende byrådsleder i Bergen før han ble stortingsrepresentant i 2007, trakk seg umiddelbart fra alle verv.

– Hvis det som fremkommer i hans forklaring er riktig, at han ikke kjente til at det ble oppbevart narkotika i leiligheten, foreligger det ikke noe forsettelig overtredelse av paragrafen han er siktet for. I så fall er ikke dette en alvorlig sak i det hele tatt. Det at han har lånt ut leiligheten sin til en person er heller ikke nok i seg selv til å bli dømt for uaktsomhet. Det vesentlige er da om bakgrunnen til vedkommende burde fått varselklokkene til å ringe, sier Høgberg til NRK.no.

Høyre-leder Erna Solberg gjorde det i går klart at hun fraråder Warloe å søke renominasjon til Stortinget, og at den som lager lover, også må følge dem. Den interne Høyre-justisen kan bli den eneste formelle straffen han får, ifølge Høgberg. Gitt at mengden er liten, ligger strafferammen på to års fengsel, men professoren tror det er langt unna fasiten.

– I den grad det blir straff, blir nok bot tilstrekkelig, men i denne saken er det ikke så interessant å snakke om strafferammer. Dette kan smuldre bort i ingenting, når alt kommer til alt. Og det eneste man da står igjen med, er oppgjøret internt i Høyre.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger