Normal

– Møter verdenssituasjonen med skylapper

I statsbudsjettet for 2016 foreslår regjeringen å ta imot 120 kvoteflyktninger utover 3000 syriske flyktninger. – Helt urimelig når det er store konflikter i andre deler av verden, sier KrF.

Yarmouk flyktningeleir i Syria

FLEST PLASSER: I regjeringens forslag må flyktninger fra andre deler av verden vike for de syriske flyktningene. Her fra Yarmouk flyktningleir i Damaskus, Syria i januar i fjor.

Foto: Uncredited / Ap

Geir Toskedal i gangen på Stortinget

Innvandringspolitisk talsmann i KrF, Geir Toskedal.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

I statsbudsjettet som ble lagt frem onsdag åpner regjeringen for at Norge skal ta imot 3120 kvoteflyktninger i 2016.

Av disse forbeholdes 3000 syriske flyktninger, som en del av Syria-avtalen som ble fastsatt i sommer. Med det blir det 120 plasser igjen til flyktninger fra resten av verden.

Både Venstre og KrF har tidligere påpekt at det er viktig at Norge fortsetter å ta imot flyktninger fra andre land selv om Norge skal ta imot 8000 syrere.

Innvandringspolitisk talsmann i KrF, Geir Toskedal, mener forslaget ikke holder mål.

– Vi mener det er helt urimelig å bruke opp hele kvoten på syriske flyktninger. Det er store konflikter i andre deler av verden, og vi er nødt til å ha en åpning for at det kan komme folk fra andre land for beskyttelse, sier Toskedal til NRK.

500 færre plasser

I statsbudsjettet for 2015 foreslo Høyre og Frp 1500 kvoteflyktninger, men etter at KrF og Venstre forhandlet seg frem til en økning på 500, endte kvoten på 2000.

På den internasjonale konferansen for bosetting av syriske flyktninger, lovet Norge å øke kvoten for 2015 til 2120 plasser, med 1500 plasser satt av til syriske flyktninger. Med det ble 620 plasser satt av til flyktninger fra resten av verden.

I budsjettforslaget for 2016 er det altså 500 færre plasser enn i år til kvoteflyktningene som ikke kommer fra Syria.

Toskedal mener regjeringen burde opprettholde dagens kvote, og sier at det vil bli et tema i utformingen av det ordinære statsbudsjettet.

– Vi kan ikke møte verdenssituasjonen med skylapper på den måten. Vi må i hvert fall opprettholde kvoten som man har hatt og har blitt kjent for. Selv om flyktningkrisen i Syria stiller krav til oss, må vi ikke være blinde for at andre trenger hjelp, sier han.

– Forventer kvoteflyktninger fra andre land

Terje Breivik, nestleder Venstre

Venstres nestleder og finanspolitiske talsperson.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Også Venstre mener Syria-flyktningene skal komme i tillegg til andre flyktninger.

– Dessverre er det mange kriser og akutte situasjoner rundt omkring i verden. Det er ikke bare i Syria mennesker er i nød. Avtalen om flyktninger fra Syria var et ekstraordinært tiltak for å løse en akutt situasjon, sier Venstres nestleder og finanspolitiske talsperson, Terje Breivik, til NRK, og legger til:

– Venstre forventer at disse kommer i tillegg til kvoteflyktninger fra andre land.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger