– Moren får ikke møte Joshua French på flere uker

Kari Hilde French dro fra Kongo til Israel før Joshua ble løslatt fra fengsel. Ifølge Dagbladet kan det gå flere uker før hun får møte sønnen.

Kari Hilde French og sønnen Joshua i retssalen i Kongo

MÅ VENTE: Kari Hilde French Møter sønnen Joshua under rettssaken i Ndolo-fengselet i februar 2014, etter at Tjostolv Moland døde i fengselet i august 2013.

Foto: Marte Christensen / NTB scanpix

17. mai kom den overraskende nyheten om at Joshua French hadde blitt overført fra Den demokratiske republikken Kongo til Norge av humanitære årsaker. Det er tidligere kjent at norsk-britiske French har fått alvorlige helseproblemer som følge av det åtte år lange fengselsoppholdet i det afrikanske landet.

En av dem som har kjempet hardest for å få French ut av kongolesisk fengsel er moren, Kari Hilde French. Ifølge Dagbladet forlot hun Kongo flere dager før sønnen ble løslatt.

Hun har ikke møtt sønnen, og kommer ikke til å gjøre det de første ukene heller. Ifølge avisa er moren i Israel, der hun har vært mye gjennom flere år. Graasvold vil bare si at moren er «i utlandet».

– Hun planlegger å komme til Norge i juni, og forholder seg til helseapparatet rundt Joshua om når det er fornuftig at de treffes. Hans helse har førsteprioritet, sier Graasvold til Dagbladet.

– Gleden er ubeskrivelig

Kari Hilde French publiserte onsdag kveld et blogginnlegg der hun forsøkte å sette ord på følelsene hun hadde da hun ble klar over at sønnen endelig fikk komme hjem.

«Vi har endelig fått deg hjem, og gleden er ubeskrivelig. Men på denne dagen kjenner vi også på sorg. Våre tanker går til familien Moland som ikke fikk sin sønn hjem med livet i behold. Vi deler smerten med dem».

Dagbladet skriver at et norsk helseteam, satt sammen i god tid før løslatelsen, var med flyet som landet i hovedstaden i DDR Kongo 16. mai. Frenchs advokat Hans Marius Graasvold sier til avisa at sammensetningen av teamet er taushetsbelagt, men sier det består av en «håndfull personer, pluss/minus».

Graasvold, som selv ikke har møtt French siden dommen i rettssaken etter dødsfallet til Tjostolv Moland, fikk den første telefonen om løslatelsen ved 11-tiden 16. mai.

Da ringte utenriksminister Børge Brende personlig, for å fortelle at de president Joseph Kabila hadde signert de nødvendige papirene.

Dømt for drap på kameraten

French ble sammen med Tjostolv Moland mistenkt for drapet på sjåføren Abedi Kasongo i Kongo 5. mai 2009. Begge ble 10. juni 2010 til døden for spionasje, ulovlig våpenbesittelse, drapsforsøk, væpnet ran og for å ha dannet et kriminelt forbund. Bare Moland ble dømt for selve drapet.

18. august 2013 ble Tjostolv Moland (32) funnet død i cellen han delte med French i militærfengselet Ndolo i Kinshasa. Kongolesiske myndigheter konkluderte først med at han hadde begått selvmord, noe eksperter fra Kripos som senere dro til Kongo også støttet.

19. februar 2014 ble French likevel dømt til livstid i fengsel i den militære domstolen i Kinshasa for overlagt drap på Moland. French har hele veien hardnakket nektet for å ha stått bak kameratens død.

Statsminister Erna Solberg sa på en pressekonferanse onsdag at det ikke forelå en avtale om soningsoverføring for French, men at han hadde blitt overført av humanitære årsaker.

Joshua French er tilbake i Norge, French ankom Norge i 11-tida 17. mai.

I Norge: 17. mai bekreftet statsminister Erna Solberg at Joshua French er tilbake i Norge.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger