NRK Meny
Normal

– Minnet deres lyser i mørket

– For ett år siden kom mørket, men alt de ga sitt liv, vil med tiden være lys i sorgen. Det sa preses Helga Haugland Byfuglien i Oslo domkirke søndag.

Kong Harald, dronning Sonja og prinsesse Marta

Kong Harald, dronning Sonja og prinsesse Marta i Oslo Domkirke.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Allerede en time før minnegudsgudstjenesten begynte var det lange køer for å komme inn i Oslo Domkirke. Mange kom til kirken med en rose i hånden, mange har også hengt opp roser utenfor kirken.

Etter hvert var hver eneste benk full i kirken og det var mange som fulgte med og sto ved sperringene som er satt opp rundt Stortorget.

Omsorg og støtte i mørket

Preses Helga Byfuglien i Oslo domkirke

Preses Helga Haugland Byfuglien

Foto: NRK
Folk utenfor Oslo Domkirke

De som ikke fikk plass i kirken, fulgte gudstjenesten fra Stortorget.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

– Vi har tent lys, løftet roser og holdt rundt hverandre, men mørket hos dere som bærer tyngst, har ikke uten videre blitt lysere av det, sa Byfuglien sin preken.

Og nettopp mørket og lys var temaet for det hun sa i kirken i dag. For da mørket kom, kom også lyset i form av menneskelig omtanke, støtte og hjelp, sa hun.

Men Byfuglien minnet også om at selvom vi har tent lys, så har ikke det nødvendigvis gjort sorgen lettere å bære for de som har opplevde det aller mørkeste, de som har mistet de umistelige.

– Livet er Guds gave og terroren påførte menneske den største av alle krenkelser. Sorgens mørke har mange fasetter, det beveger seg og kommer påny og påny. Det er mange historier som er smertefulle. Men minnene deres skinner allerede i mørket, sa Byfuglien.

Ett minutts stillhet

Hun minnet om at sorgen vil være der når oppmerksomheten forsvinner og at det forplikter hver og en av oss. På vandring i sorgens mørke er ett år kort, så minnet alle om å vise medmenneskelighet i mange, mange dager fremover.

Byfuglien sa at godhet og kjærlighet også finnes i det dypeste mørket, og at dette var vårt samlede svar på ondskapen 22. juli i fjor.

Så ble de drepte minnet med ett minutts stillhet.

(Saken fortsetter under bildet)

AUF-leder Eskil Pedersen taler i Oslo domkirke

AUF-leder Eskil Pedersen taler i Oslo domkirke.

– Folket valgte andre våpen

– Det er bare ett år siden, men det føles så lenge. Det er et helt år siden, men det føles så kort.

Slik åpnet AUF-leder Eskil Pedersen da han sa noen ord etter prekenen. Han snakket om bomben som startet marerittet. Han snakket om de såkalte ansiktsløse byråkratene som fikk et ansikt for oss den dagen. Pedersen takket dem for den innsatsen de hadde gjort for demokratiet i Norge.

AUF lederen gikk så over til å snakke om ungdommene på Utøya og minnet om at vi mangler 69 av dem.

– Dere skal vite at vi savner dere og at vi alltid vil huske dere, sa han.

Pedersen takket også Kongefamilien.

– Deres majesteter, gjennom tårer og klemmer har dere vist vei for hele landets medfølelse.

Kong Harald og Dronning Sonja

Bildet av Kong Harald og Dronning Sonja fra 24. juli i fjor har varmet og rørt mange.

Foto: NRK

– Gjerningsmannen valgte sine våpen. Folket valgte andre våpen, ordene, rettstaten og demokratiet. Det siste året har vist oss hva som er sterkest, sa Eskil Pedersen.

Kongeparet og prinsesse Martha Louise var blant dem som var til stede under minnegudstjenesten. Det var også stortingspresident Dag Terje Andersen og statsminister Jens Stoltenberg.

Blomster ved Oslo domkirke

En mor og to døtre legger ned blomster utenfor Oslo Domkirke.

Foto: NRK

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger