Hopp til innhold

770.000 pensjonister får mindre å rutte med

Eldregeneral Jan Davidsen er forbannet fordi pensjonistene for fjerde år på rad får redusert kjøpekraften sin. Rundt 770.000 eldre rammes, ifølge Pensjonistforbundet.

Jan Davidsen leder Pensjonistfobundet

TAPER TITUSENER: – En pensjon på 250 000 kroner i 2014 har tapt kjøpekraft tilsvarende 24 000 kroner i perioden til og med 2018, sier Davidsen til NRK. 

Foto: Hedvig Bjørgum / NRK

– Regjeringen gir pensjonistene mindre å rutte med i år også. Det er et hån mot sliterne, mener Pensjonistforbundets leder, Jan Davidsen.

I dag la regjeringen frem trygdeoppgjøret, men det er ikke noen gladnyhet som kommer fra Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre.

Tvert imot, mener eldregeneralen. Han er forbannet.

– En person med pensjon på 250.000 kroner i 2014 har tapt kjøpekraft tilsvarende 24.000 kroner i perioden til og med 2018, sier Jan Davidsen til NRK.

Det skjer fordi pensjonen har vokst mindre enn prisene. Hvis pensjonen hadde vokst i samme takt som prisveksten, ville denne pensjonisten fått 24.000 kroner mer i pensjon før skatt i løpet av perioden 2015-2018, ifølge Pensjonistforbundets beregninger.

LES OGSÅ: Negativt trygdeoppgjør for tredje gang på rad

– God inntektsutvikling

På årsbasis øker pensjonen med 1,92 prosent. Med regjeringens siste anslag for prisvekst på 2,1 prosent, vil årets trygdeoppgjør gi mindre kjøpekraft.

Regjeringen mener det vil si en god utvikling i inntektene for pensjonistene.

– Vi mener at årets trygdeoppgjør vil bidra til å sikre pensjonistene en god utvikling i inntekten framover. Særlig gjelder det de som har minst, minstepensjonistene og de uføre, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie.

Anniken Hauglie og Jan Davidsen

GOD UTVIKLING: – Vi mener at årets trygdeoppgjør vil bidra til å sikre pensjonistene en god utvikling i inntekten framover, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie. Jan Davidsen mener det er et hån mot sliterne.

Foto: Hedvig Bjørgum / NRK

Uføre får mer

330 000 uføre får en årsvekst på 2,7 prosent og dermed en kjøpekraftsvekst på 0, 6 prosent, når prisveksten er trukket fra.

151 000 eldre er minstepensjonister og får omtrent uendret kjøpekraft som følge av årets trygdeoppgjør hvis du spør Pensjonistforbundet. Regjeringen sier de får en vekst i kjøpekraften.

Rundt 770.000 pensjonister får mindre å rutte med, viser oversikten fra Pensjonistforbundet.

– Fire år med kutt

– Regjeringen Solberg har for fjerde året på rad gitt alderspensjonistene et trygdeoppgjør som gir redusert realinntekt, beklager Unios sjeføkonom Erik Orskaug.

Både arbeidstaker- og organisasjonene for eldre ba regjeringen bruke en annen beregning av pensjonene enn den som ble valgt, fordi de så kuttene komme.

– Regjeringen burde brukt muligheten til å regulere pensjonene med gjennomsnittet av lønns- og prisvekst, mener Unios sjeføkonom.

LES OGSÅ: Pensjonistene taper penger: – Frp bryter løftene sine

– Tar fra pensjonistene, gir til de rike

SVs arbeids- og sosialpolitiske talsperson, Solfrid Lerbrekk mener fordelingspolitikken til regjeringen er på jordet.

– Frp og regjeringen sviker de eldre igjen og igjen. Det er urimelig at pensjonister nå nok en gang skal få mindre kjøpekraft, mens regjeringen sløser bort enorme summer på de aller rikeste, sier Lerbrekk.

Da pensjonsreformen ble vedtatt i 2005, foreslo SV en løsning som ville sikre pensjonistene lønnsutvikling på linje med arbeidstakerne.

– Den løsningen ligger fortsatt på bordet. Regjeringen kan når som helst bruke den, sier SVs arbeids- og sosialpolitiske talsperson.

Eldre ektepar

MINDRE KJØPEKRAFT: På årsbasis øker pensjonen med 1,92 prosent. Men minus forventet prisvekst, gir årets trygdeoppgjør mindre kjøpekraft til de fleste pensjonistene.

Foto: colourbox.com / colourbox.com

De mange taper

En pensjon på 350 000 kroner i 2014 har tapt kjøpekraft tilsvarende 34 000 kroner i perioden til og med 2018, ifølge Pensjonistforbundets beregninger.

Det betyr at dersom pensjonen hadde fulgt prisveksten, ville du fått 34 000 kroner mer i pensjon før skatt i løpet av perioden 2015–2018.

AKTUELT NÅ