Hopp til innhold

– Min kone passet på deg, Jens

Da regjeringen i dag la frem tre viktige helsedokumenter på høring, fikk 92 år gamle Harald Hansen fortalt statsministeren hvem som passet på ham da han som ung gutt løp rundt i gangene i LO.

Harald Hansen

92 år gamle Harald Hansen kunne fortelle statsminister Jens Stoltenberg (Ap) at kona hans passet på statsministeren i LOs lokaler i gamle dager.

Foto: Sjur Ø. Knudsen / NRK

Hansens kone var sekretær i LO, og passet på statsminister Jens Stoltenberg (Ap) mens Thorvald Stoltenberg var på jobb.

– Statsministeren oppførte seg pent

92-åringen kunne selv fortelle dette til statsministeren da Stoltenberg sammen med helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) og kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete (Sp) møtte presse og eldre på Sofienbergsenteret.

– Vi hadde ikke skolefritidsordning på den tiden, så mens pappa Thorvald og mamma Karin jobbet, løp vi rundt i gangene i LO, kunne Stoltenberg bekrefte da han snakket med Hansen.

– Og det var kona mi som passet på deg, fortalte Hansen, og kunne legge til:

– Og jeg har ikke hørt at du oppførte deg dårlig eller gjorde noe galt.

92-åringen selv jobbet med salg av verktøy. Nå bor han på Sofienbergsenteret, der han har vært i vel to år, kan han fortelle.

Også over 100 år gamle Else Monsrud fikk besøk av statsministeren og de to statsrådene. Hun er Sofienbergsenterets eldste, og dagen etter at hun fylte 100 år - 13. september i år - flyttet hun inn på senteret.

– Det er veldig hyggelig å treffe en så oppegående 100-åring, kunne Stoltenberg opplyse.

Statsminister Jens Stoltenberg hilser på Else Monsrud

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) hilser på 100-åringen Else Monsrud.

Foto: Sjur Ø. Knudsen / NRK

Vil ha tilbakemeldinger fra alle

Møtet med de eldre på Sofienbergsenteret ble etterfulgt av en pressekonferanse der det ble opplyst at kommunene vil få større ansvar for helsetjenestene når samhandlingsreformen begynner å virke fra 1. januar 2012.

Mandag forsikret både statsministeren, kommunalministeren og helse- og omsorgsministeren at dette vil være til fordel både for kommuner og pasienter, samtidig som de lovet at det vil komme penger.

Forsikringen kom på en pressekonferanse i forbindelse med at regjeringen sender tre viktige helsedokumenter på høring. Det dreier seg om to nye lover (ny lov om folkehelse og ny lov om kommunale helse- og omsorgstjenester) samt grunnlaget for ny nasjonal helse- og omsorgsplan.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap)

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) la helselovene ut på høring i dag.

Foto: Sjur Ø. Knudsen / NRK
Liv Signe Navarsete (Sp)

Liv Signe Navarsete (Sp) ønsker ikke en debatt om kommunesammenslåing i forbindelse med helselovene.

Foto: Sjur Ø. Knudsen / NRK

Alle som vil kan si sin mening og delta i høringen ved å logge seg inn via regjeringens nettside.

– Vi vil forebygge og begrense

Vi vil forebygge og begrense sykdom, og gi bedre helsetjenester der folk bor, sa Stoltenberg.

Han trakk fram flere viktige tiltak som regjeringen nå ber om synspunkter på. Blant annet foreslås det at kommunene skal få penger til å betale for pasienter som er ferdig behandlet på sykehus, slik at de kan komme hjem til kommunen i stedet for å ta opp plasser på sykehuset.

Regjeringen foreslår også at kommunene får penger til å betale en andel av kostnadene for enkelte pasientgrupper som legges inn på sykehus. Dermed vil kommunene kunne forebygge eller gi tilbud i kommunehelsetjenesten fremfor at pasienter legges inn på sykehus.

Medfinansiering

Sentralt i forslagene står det som kalles medfinansiering. Dette betyr enkelt sagt at kommunene kan velge mellom å betale 20 prosent av hva det koster å ha en pasient på sykehus, eller å bruke pengene til å skaffe et tilbud i hjemkommunen eller i regionen.

På denne måten tjener kommunene penger på å hente pasienter hjem samtidig som det blir mer ledig kapasitet ved sykehusene.

Helse- og omsorgsdepartementet har ikke bestemt seg for hvilke grupper med somatiske lidelser ordningen skal gjelde for, men diskuterer om den skal gjelde for pasienter over 80 år eller pasienter med bestemte sykdommer.

Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap)

Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) la frem lovhøringen sammen med sine to regjeringskolleger i dag.

Foto: Sjur Ø. Knudsen / NRK

Lokaltilbud skal lønne seg

– Det skal lønne seg for kommuner og helseforetak å bygge opp tilbud nærmere der pasientene bor. En samlet pakke for en helhetlig finansiering vil legge til rette for at kommunene bygger opp tilbud som kan gis før sykehusinnleggelse, i stedet for sykehusinnleggelse og etter sykehusinnleggelse, poengterer helseminister Strøm-Erichsen.

Hun sier ellers at kommunene i 2012 vil få overført midler fra regionale helseforetak i forbindelse med medfinansieringsordningen og ansvar for utskrivningsklare pasienter.

Strøm-Erichsen lover også at tilbud og tjenester i spesialhelsetjenesten ikke skal bygges ned før tilbudet i kommunene er like godt eller bedre.

På regjeringens nettside kan du lese alt om samhandlingsreformen.

– Sammenslåingsdebatt er avsporing

Kommunalministeren slår fast at en debatt om sammenslåing av kommuner i kjølvannet av forslagene etter hennes mening vil være en avsporing av debatten om helsereformen. Regjeringen mener at reformen lar seg gjennomføre med dagens kommunestruktur.

– Det er ingen tvil om at kommunene kan klare dette, enten hver for seg, eller i samarbeid med hverandre. Det er ikke gitt at alle kommuner kan ha alle tilbudene, men ved regionalt samarbeid bør de være godt rustet til å ta de oppgavene som kommer, sier hun.

Statsråden slår fast at en diskusjon om kommunestruktur bare vil være en avsporing av en viktig debatt.

– Hvis man ønsker å motarbeide en viktig samfunnsreform og spore av en viktig debatt, kan man gjerne starte en debatt om kommunestruktur, men det er å starte i feil ende, sier Navarsete.

AKTUELT NÅ