NRK Meny
Normal

– Merkelig å tro at Frp skal levere KrF-politikk

KrF mener søndagsåpne butikker truer det borgerlige samarbeidet, men advarselen skremmer ikke Frp.

Sivert Bjørnstad (Frp) i Vandrehallen

OPPGITT: Sivert Bjørnstad (Frp) minner om at søndagsåpne butikker er en del av regjeringsplattformen.

Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / NTB scanpix

– Nei. Jeg synes ikke noe om at gode venner i flertall driver politikk på denne måten, sier Frp-politiker Sivert Bjørnstad til NRK.

Bjørnstad, som sitter i komiteen som eventuelt skal behandle spørsmålet om søndagsåpne butikker i Stortinget, viser til at et flertall bestående av Høyre, Frp og Venstre ønsker en liberalisering av lovverket.

Men i Vårt Land tirsdag tegner KrF-toppene Hans Olav Syversen og Kjell Ingolf Ropstad et bilde av en skjebnehøst dersom KrF ikke blir hørt.

– Smerter KrF-sjela

Ropstad forteller at regjeringens ønske om søndagsåpne butikker gjorde valgkampen vanskelig for mange tillitsvalgte i KrF. Ifølge han har det vært krevende å stå på stand og forsvare at KrF støtter en regjering som ønsker å endre helligdagsloven.

– Søndagsåpne butikker har for mange i KrF blitt en stor test på hvordan regjeringen ser på KrF, sa KrF-toppen til Politisk kvarter på NRK P2 tirsdag morgen.

Kulturminister Thorhild Widvey (H) viser til at regjeringspartienes ønske om søndagsåpne butikker har vært kjent siden Høyre og Frp signerte regjeringsplattformen på Sundvolden for snart to år siden.

Uklart hva regjeringen lander på

På spørsmål om det er aktuelt å skrote liberaliseringen for å blidgjøre KrF, svarer hun:

– Vi skal nå gjennomgå alle høringssvarene som er kommet inn, og så vil regjeringen fatte en beslutning om hva slags forslag vi da sender til Stortinget.

Kulturminister Thorhild Widvey (H)

HØRING: Widvey gir ingen klare svar på hvordan KrFs motstand påvirker regjeringens arbeid med saken.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Høyre sto last og brast med KrF i den omstridte reservasjonsrettsaken. Nå åpner KrF for å vende ryggen til det borgerlige samarbeidet over søndagshandel. Hva synes du om det?

– Som sagt skal vi gå gjennom høringssvarene, og så vil regjeringen bestemme hva slags forslag vi faller ned på. Deretter blir det rikelig anledning til å få god dialog med samarbeidspartiene, svarer Widvey

Står utenfor

Det er ikke bare søndagshandel som gjør denne høsten skjebnesvanger, ifølge KrF.

Ropstad og KrF-nestleder Hans Olav Syversen advarer også Høyre/Frp-regjeringen mot å legge fram et budsjett som ikke tar nok hensyn til sentrumspartiene.

I fjor var representanter fra KrF og Venstre budsjettets tydeligste kritikere. Venstre-folk nærmest dirret av sinne over det de mente var en fraværende klimaprofil, og KrF sammenlignet regjeringens sosiale politikk med en omvendt Robin Hood.

Men Bjørnstad i Frp påpeker at det var Venstre og KrF som selv valgte å være støttepartier på utsiden, fremfor regjeringspartier på innsiden.

– Det er en merkelig tilnærming å tro at en Høyre/Frp-regjering skal levere fullverdig sentrumspolitikk i et statsbudsjett, særlig med tanke på at de selv har takket nei til å sitte i regjering med oss, sier han.

Parlamentarisk leder i Frp, Harald T. Nesvik, viser til at KrF og Venstre uansett får satt sitt preg på budsjettet gjennom forhandlinger.

– Stortinget vedtar budsjettet, ikke regjeringen. I den forbindelse blir det som vanlig samtaler med KrF og Venstre når det er lagt fram, sier han.

Statsbudsjettet kommer 7. oktober.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger