NRK Meny
Normal

– MDG er landbrukets verste fiende

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (FrP) tar et kraftig oppgjør med jordbrukspolitikken til Miljøpartiet de Grønne (MDG).

Listhaug

MDG IKKE BRA FOR BØNDER: Landbruksminister Sylvi Listhaug mener MDG

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– MDGs politikk vil påføre til en milliard kroner i økte utgifter for landbruket, i tap, og det vil ramme bøndene hardt, sier landbruks og matminister Sylvi Listhaug.

Listhaugs stab har studert tallene i MDGs alternative statsbudsjett og kommet frem til at bønder vil få økte utgifter med denne politikken..

– MDGs politikk også vil føre til mindre norsk matproduksjon, sier Listhaug.

– Dette stemmer ikke, sier MDGs talskvinne Hilde Opoku.

Mer innflytelse

I en kronikk i Nationen i dag skriver Listhaug at resultatet av MDGs politikk vil bli at landet gror igjen, matproduksjonen går dramatisk ned, og at vi må importere mer mat.

– Grunnen til at jeg vil gi oppmerksomhet på MGDs politikk er at jeg ser at partiet ved hjelp av Arbeiderpartiet har fått mer innflytelse flere steder, og partiet vil innføre mer avgifter og at de vil styre folks hverdag som kjøttforbruket, sier Listhaug.

Landet vil gro igjen

MDG vil gjøre store endringer i landbrukspolitikken.

Opoku

MINDRE KJØTT: MDGs Hilde Opoku vil innføre økte avgifter for å få ned folks forbruk av kjøtt.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Påstanden om at vi har økt utgifter til bønder med en milliard er ikke riktig. Listhaug ser bare på utgiftene, ikke på inntektene til bøndene, da blir regnestykket annerledes, og da blir det en økning på 500 millioner kroner for bøndene, sier MDGs talskvinne Hilde Opoku.

Frp mener at hvis man kutter kraftig i sau og storfeproduksjonen, så vil Nord- og Vestlandet gro igjen.

Partiet mener også at MDGs politikk vil føre til at importen av kjøtt i stedet vil øke.

– Norge er tilpasset gressproduksjon. Om vi skal nyttiggjøre oss av arealene, må vi ha kyr, sauer og andre dyr som kan leve av gress. Om vi skal ha færre dyr, vil behovet for kraftfor gå kraftig ned og det vil gå hardt utover kornbønder, mener Listhaug.

Bra for helse og miljø

MDG mener bøndene skal få bedre betalt for varene. Regningen må forbrukerne ta. For å få ned forbruket av mat og kjøtt, mener partiet at mat bør bli dyrere. I dag utgjør forbruk av mat 11,8 prosent av folks økonomi. denne andelen bør økes, mener MDG.

– Vi vil innføre en moms for for å få ned kjøttspisingen i landet, både av et hensyn til miljø og av hensyn til helsen til folk flest, sier Opoku.

Styre hverdagen

– Dette handler om at MDG vil styre folks hverdag, Vi er opptatt av mer frihet til folk og at folk skal få bestemme selv hva de puttet i matkurven, sier Listhaug.

– Vi vil påvirke forbruket av mat og det er politikernes ansvar å styre dette og ha et helhetsperspektiv. Hvis vi overlater dette til den enkelte så vil vi undergrave selv produksjonsgrunnlaget over tid, sier Opoku.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger