NRK Meny
Normal

– Måtte noen uker leve på 100 kroner

Student Amund Asheim (20) er blant dem som har prøvde å leve på studielånet som hovedinntekt. – Det var ikke noe gøy å gå sulten, sier han.

Amund Asheim

STUDENTLIV: – Jeg setter gjerne av 200 kroner i uka til mat, og så setter jeg av litt penger til å dra ut. Jeg vil jo ha det morsomt, sier student Amund Asheim. I fjor levde han på studielånet med bare noen strøjobber ved siden av.

Foto: Nora Evensmo Hvistendahl / NRK

– Det har vært tynt særlig de to siste ukene før det har kommet stipend. Det har vært lite penger, men jeg er her fortsatt, sier Amund Asheim litt humoristisk.

Han er andreårsstudent på Universitetet i Oslo, og er blant de studentene som lever på studielån gjennom året, men kun noen strøjobber ved siden av. Med opptil 50 460 kroner i studielån i semesteret, forteller Asheim at det fort blir trangt.

Siden første utbetaling er på 20 184 kroner er resten av utbetalingene på 7569 kroner. For Asheim går 5600 kroner til leie i måneden.

– Til vanlig har jeg rundt 1400 kroner i måneden å leve på når jeg har betalt leie og regninger. Jeg får nok ikke i meg det jeg trenger av frukt og grønt, men jeg kan ikke prioritere penger til å spise sunt, sier 20-åringen.

– Tunfisk til alle måltider

For å dekke utgifter samtidig som han har villet leve studentlivet, har 20-åringen måttet holde stramme ukesbudsjett. Men selv da har det til tider blitt få kroner å leve på, forteller Asheim.

– Noen uker har jeg måttet leve på rundt en hundrings, særlig rett etter jul for da var det en del utgifter til julegaver og semesterfester. Heldigvis har jeg familie i nærheten som jeg kunne spise hos, men det var ikke noe gøy å gå sulten, sier han og legger til:

– Det ble gjerne tunfisk på kneippbrød til frokost, lunsj og middag.

I sommer så han seg derfor nødt til å måtte jobbe, og utover høsten skal han jobbe deltid.

– Man lærer av erfaring. Jeg må heller jobbe heltid om sommeren og spre pengene utover året.

– Krever disiplin

– De aller færreste klarer å leve på studielånet og i tillegg betale boutgifter i dag. Hvis du regner sammen levekostnadene så spiser du opp hele studielånet og da har du ikke noe igjen til boutgiftene, sier forskningsleder Elling Borgeraas ved Statens institutt for forbruksforskning.

SIFO har i dag et referansebudsjett som viser vanlige forbruksutgifter for ulike type hushold. I dette budsjettet er det satt av 5500 kroner til mat, drikke, reise, klær og fritid.

– Det er ingen tvil om at man kan leve forholdsvis billig, men det krever disiplin. Skal man leve på studentlånet forutsetter det at man bor gratis, jobber ved siden av eller får hjelp av familie, spesielt i områdene der boutgiftene er høye, sier Borgeraas.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger