NRK Meny
Normal

– Mangel på etterettelighet fra Økokrim

Tidligere Yara-sjef Thorleif Enger tok et kraftig oppgjør med det han mener er Økokrims feilaktige fremstilling av Yara som et selskap som ikke tok korrupsjon og samfunnsansvar på tilstrekkelig alvor.

Thorleif Enger

Tidligere Yara-sjef Thorleif Enger forklarer seg mandag i Oslo Tingrett

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

I retten har aktoratet lagt frem dokumenter som det mener viser at Yara tok for lett på antikorrupsjonsarbeidet i selskapet, og viste blant annet til en Veritas-rapport midt på 2000-tallet.

Tidligere konsernsjef Thorleif Enger tok i Oslo tingrett et kraftig oppgjør med Økokrims bruk av rapporten, som han sier var en pilotstudie som ble gjennomført for første gang.

Han sier at det var utelukket at 3-5 prosent av en omsetning på 50-60 milliarder kunne gått tapt i korrupsjon og bestikkelser.

–Det tror jeg alle i selskapet ville kunne skrive under på. Da hadde vi vært ute av business for lenge siden, sier Enger.

Han sier at Veritas-rapporten ble oppfattet som at Veritas konsulentvirksomhet ønsket å selge inn tjenester til Yara.

– I sum mener jeg at vi hadde meget høy standard for samfunnsansvar og etiske retningslinjer. Jeg vet ikke hvordan det er i Økokrim og i offentlig sektor, men etter min oppfatning hadde vi en meget høy standard sammenlignet med industribedrifter som vi sammenlignet oss med, sa Enger.

I retten la han frem eksempler på at selskapet skåret svært godt i sin selskapsrapportering, og nevnte både Oslo Børs og Storebrand på selskaper som hadde trukket frem Yara som et selskap som tok samfunnsansvar på alvor.

Økokrim mener at selv om Enger ikke var konkret involvert i urettmessige banktransaksjoner, kan det likevel bevises at han ga sin tilslutning til straffbare bestikkelser.

– Men det må være lov til å si, etter å ha jobbet som industrileder i så mange år, ogetter min mening en plettfri karriere. At jeg da, rett før jeg skal gå av skulle skulle ta initiativ til å begå en korrupt handling, er utrolig, sa Enger i retten.

Han sier at han stolte på sine medarbeidere, som han i retten omtaler som «de beste i bransjen».

Enger risikerer ti års fengsel dersom han dømmes etter tiltalen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger