– Mange tusen nye vil miste jobben

Norsk næringsliv står foran en ny bølge med nedbemanning. Krisen i oljeindustrien smitter nå over på andre bransjer og mange tusener vil miste jobben i høst. Ledigheten vil stige kraftig, spår Norsk Industri.

Knut E. Sunde

DYSTRE TIDER: Knut E. Sunde i Norsk Industri mener at nedgangstidene i oljebransjen har smittet over på resten av næringslivet. Mange tusen nye vil bli ledige i høst.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Vi vet at mange bedriftsledere har ønsket å se an utviklingen over sommeren for å skåne ansatte for dårlige nyheter før ferien. Men når nedgangen i oljebransjen har fortsatt over sommeren, er det ingen vei utenom. Vi kjenner til mange bedrifter som nå kommer til å sende beskjed om oppsigelser og nedbemanning til sine ansatte, sier direktør Knut E. Sunde i Norsk Industri til NRK.

– Hvor mange er det snakk om?

– Det er vanskelig å gi eksakt tall, men det er snakk om mange tusen som nå vil miste jobbene sine, sier Sunde.

Nedbemanningen vil fortsette utover vinteren og inn i neste år og bidra til at ledigheten vil øke. Ferske tall fra SSB viser at arbeidsledigheten fortsetter å stige, den ligger nå på 4,5 prosent.

Kraftige kutt

Oljeserviceselskapet Aker Solutions kom i dag med nyheten om nedbemanning. Inntil 500 av selskapets ansatte mister jobbene sine.

– Nedgang i oljebransjen er årsaken til nedbemanningen. Det er med tungt hjerte at vi nedbemanner, sier Norges-sjef i Aker Solutions, Per Harald Kongelf.

Han utelukker ikke at det kommer flere store kutt i selskapet

Aker-sjef

DÅRLIGE TIDER: Per Harald Kongelf i Aker Solutions måtte fortelle de ansatte i dag at mange vil miste jobben, og han utelukker ikke flere oppsigelser

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Selskapet har tidligere i år redusert kraftig i staben. Statoil og en rekke selskaper innen oljeindustrien har varslet kutt med over 22.000 ansatte.

– Når en så stor bransje i et så lite land som Norge nedbemanner så kraftig, så merkes det godt, sier Sunde.

Det nye nå er at de tunge tider vil spre seg til nye næringer og til nye landsdeler.

Frem til nå har ledigheten økt i Agder, Rogaland og Møre og Romsdal, områder hvor oljeindustrien står sterkt.

– Nå ser vi at den sprer seg østover til Østlandet blant annet, sier Sunde.

Og det er på Østlandet at Aker Solutions nå kutter: Ved Fornebu, Stokke, Moss og Tranby,

Politikken har sine begrensninger når landets største bransje nedbemanner så kraftig, så fort. Ingen regjering kan stå imot denne bølgen.

Knut Sunde, Norsk Industri

Nye bransjer

Norsk Industri mener at kuttene er begynnelsen på en større nedbemanningsbølge som treffer hele næringslivet. Dette vil føre til kraftig oppgang i ledigheten.

– Mange selskaper og bransjer har levd godt på oljebransjen og ikke alle har vært like bevisst dette. Nå vil nedgangen her skli inn i mange bransjer som kanskje ikke har sett seg avhengig av oljeindustrien, sier Sunde.

I tillegg til mer tradisjonell underleverandørindustri er hotell, restaurant, hyttebygging og transportbransjen næringer som kommer til å merke nedgangstidene.

Lite politikerne kan gjøre

Statsminister Erna Solberg sier at regjeringen har fokus på å skape vekst og omstilling i næringslivet.

Men Norsk Industri tror ikke politikerne kan gjøre mye for å motvirke ledigheten.

.– Det er bra at det er vilje hos regjering og opposisjonen til å gjøre noe for å demme opp for utviklingen. Men politikken har sine begrensninger når landets største bransje nedbemanner så kraftig, så fort. ingen regjering kan stå imot denne bølgen, sier Sunde.