Hopp til innhold

– Mange syns det er vanskelig å si nei

Ungdom har svak forståelse for hva seksuelle overgrep og voldtekt er, viser en ny rapport fra Redd Barna. Jentene tar ofte mye av skylda, og bortforklarer det som skjedde.

Guro Dalfyen, Sunniva Landøy og Julie Nuland

ENIG: Høyskolestudentene Guro Dalfyen, Sunniva Landøy og Julie Nuland kjenner seg igjen i rapporten fra Redd Barna, og tror særlig unge jenter syns det kan være vanskelig å si nei til gutter.

Foto: Randi Elise Midtskog / NRK

Sykepleierstudentene Guro Dalfyen, Sunniva Landøy og Julie Nuland kjenner seg igjen i funnene i rapporten, og sier det kan være vanskelig særlig for de yngste jentene å si nei til guttene.

– Hvis man er i gang, så kan det være vanskelig å avbryte. Og i hvert fall hvis man er ung og usikker, og gutten er eldre, sier Nuland.

Nesten hver tiende norske kvinne opplever å bli voldtatt i løpet av livet. Halvparten av disse er under 18 år da overgrepet skjer. Tall fra Kripos viser at vennevoldtekter og nachspielvoldtekter, er mest utbredt.

– Ja betyr ja, istedenfor nei

Rapporten «Ungdoms oppfatninger om voldtekt, kjønnsroller og samtykke» fra Redd Barna slår fast at mange voldtektsutsatte jenter mener de selv hadde delvis skyld i overgrepet.

Silje Berggrav

Rapportforfatter Silje Berggrav sier det er vanskeligere å si nei til en overgriper man kjenner fra før.

Foto: Lisbeth Michelsen

Silje Berggrav har ledet arbeidet med rapporten, og sier jentene ofte ikke blir hørt når de sier nei.

– Guttene vet lite om at man kan reagere på forskjellige måter hvis man ikke ønsker sex. Guttene vi har snakket med mener nærmest at jenta skal rope nei hvis hun ikke vil, sier Berggrav.

Hun mener ungdommen må bli bedre til å tørre å snakke sammen, selv om det er litt «kleint».

– Vi må snu hovedbudskapet fra nei betyr nei, til at ja betyr ja. Istedenfor å vente på et nei, bør guttene be om et ja. Da kan man være sikker på at begge er med på det som skjer, sier Berggrav.

Stemplet som «horer»

Rapporten viser også at jenter enten blir stempla som «løse» eller «prektige» ut fra hvordan de oppfører seg. Mange av jentene som Berggrav intervjuet syns dette stempelet var svært ubehagelig, og lot derfor være å uttrykke seksuell lyst.

At jentene raskere enn gutter får et stempel på seg, kjenner høyskolestudentene seg igjen i.

– Det er veldig irriterende at jentene skal stemples som horer hvis vi gjør noe. Guttene gjør akkurat det samme, men slipper unna stempelet og får heller kred, sier Sunniva Landøy.

Legger skyld på seg selv

Lorentzen

Mannsforsker og daglig leder av Stiftelsen Hedda, Jørgen Lorentzen, sier seksualundervisningen i norske skoler må bli bedre.

Foto: Privat

Undersøkelsen viser at ungdommen er enige om at voldtekt er en forferdelig handling og at det skal være greit å si nei til enhver tid.

Samtidig mener jentene at de selv har ansvar for voldtekten dersom de har flørtet eller kysset vedkommende.

– Jentene opplever at det blir mye på gutters premisser, og flere mente at gutters bruk av porno legger et press på dem til å ha sex de opplever som mer ekstrem, sier forsker Jørgen Lorentzen.

AKTUELT NÅ