– Mange barn får prøvd saken sin på nytt

NYDALEN (NRK): Alle asylbarn med mer enn fire års botid og som ble returnert etter 1. juli i fjor, skal få saken sin prøvd på nytt.

Erna Solberg om asylbarn-avtalen

Statsminister Erna Solberg sier det var viktig med tilstrekkelig distanse mellom den nye asylavtalen og behandlingen i Kontrollkomiteen. Hun er fornøyd med at de nå er i havn.

– Alle partiene har måttet gi, men alle har også fått, sier statsminister Erna Solberg (H) om den nye avtalen for lengeværende asylbarn.

Les hele avtalen her

Enigheten mellom de fire borgerlige partiene satt langt inne, men i kveld kunngjorde justisminister Anders Anundsen at Frp har svelget flere kameler og en gryende regjeringskrise er dermed avverget.

Barn som ble uttransportert mellom 1. juli 2014 og 18. mars 2015, og som har oppholdt seg i Norge i mer enn fire år, skal få prøvd saken sin etter forskriften som partiene kom til enighet om i desember i fjor.

– Det dreier seg om ganske mange barn som nå får muligheten til å fremme en omgjøringsbegjæring fra utlandet, sier Anundsen.

Vil ikke skape forventninger

– Alle har skjønt at dette har vært en veldig tøff runde, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

Som NRK tidligere har meldt, betyr enigheten at rundt 60 barn kan få en ny behandling av sine saker.

Barnets fortid og tilknytning til Norge skal tillegges større vekt enn i dag ved avveiing mot innvandringsregulerende hensyn.

– Det betyr ikke at alle i denne gruppa kommer til å komme til Norge. Jeg synes det er viktig å ikke skape noen forventninger om alle kommer til å oppfylle disse kriteriene, sier Skei Grande.

– Fått mer enn vi ba om

– Vi ser at vi har fått enda større gjennomslag enn vi i utgangspunktet krevde. Det er veldig spesielt i norsk praksis at barn som er sendt ut får vurdert sakene sine på nytt, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til NRK.

Men sentrumspartiene har også gitt etter for noen innstramminger som ikke har vært like lett å svelge.

– Det går blant annet på tidspunkt for å søke familiegjenforening. I dag har du ett års tid på deg, nå må det skje innen et halvt år, sier Hareide.

Frp-leder Siv Jensen trekker frem innstramminger for flyktninger som reiser til hjemlandet på ferie og tiltak mot flerkoneri, som viktige gjennomslag.

– Det var ikke aktuelt for oss på noe som helst tidspunkt å bare gi etter for et ensidig krav, særlig fordi vi mener at asylavtalen er oppfylt. Nå mener jeg vi har funnet en god balanse som godt ivaretar Frp sine interesser.

La frem asylbarn-avtale.

De fire borgerlige samarbeidspartiene presenterte en ny asylenighet onsdag kveld.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger