Normal

– Man blir utrolig sårbar

Som aleneforelder stod May-Helen nærmest på bar bakke da hun havnet på sykehus og ikke hadde noen som akutt kunne ta seg av den 12 år gamle sønnen.

May-Helen Forsberg

ALENE: May-Helen Forsberg mistet mannen fire måneder før sønnen ble født. Selv om hun liker å stå på egne ben, forteller hun at det er ekstra tøft å være aleneforelder når det oppstår kritiske situasjoner.

Foto: Privat

– Man kjenner veldig på følsomheten når man er alene og man er fryktelig sårbar. Som aleneforelder må man basere seg på velvillighet. Du kan ikke ta noe for gitt, det er ingen selvfølge at andre vil slippe det de har i hendene og hjelpe deg, sier May-Helen Forsberg til NRK.

Som aleneforelder i Oslo med familie i Finnmark, opplevde hun å komme til kort da hun hun nylig havnet på sykehus etter å ha punktert lungen. Den samme følelsen hadde hun i 2008 da hun ble behandlet for kreft. I et blogginnlegg beskriver hun hvor vanskelig det var å ordne det praktiske for sønnen da hun selv havnet på sykehus.

«Jeg har alltid følt meg veldig sårbar som helt-alene-mamma. Som om jeg har spasert på en knivsegg. Ingenting må skje, alt må være vanlig, sitt rolig i båten. Sykdom og/eller skade passer aldri for slike som meg. Vi har ingen vi kan ta som en selvfølge,» skriver May-Helen Forsberg (43) på bloggen sin.

– Høy terskel for å henvende seg

Stig Rusten

Generalsekretær i Aleneforelderforeningen, Stig Rusten.

Foto: PRIVAT

Hjelpetilbudene ligger i dag kommunalt, og varierer i kommuner og bydeler. Ifølge generalsekretær i Aleneforelderforeningen, Stig Rusten, er det flere som kvier seg for å spørre om hjelp.

– For dem som rammes oppleves det vanskelig, og den eneste instansen å henvende seg til er barnevernet. For mange er terskelen høy for å henvende seg fordi de er redd for å bli fratatt barna, sier Rusten.

Han mener tilbudene i de ulike kommunene i dag er ganske tilfeldige.

– Vi mener det mangler flere avlastningstilbud i kommunene, og i krisesituasjoner må også ansvaret tydeliggjøres, sier Rusten.

– For dårlig informert

For å løse situasjonen ble Forsberg blant annet nødt til å kontakte foreldre i klassen for overnatting, få en lærer til å hjelpe til og få hjelp av en nabo.

Hun mener det er for lite informasjon om hjelpetilbud og oppfølging for aleneforsørgere ved akutt sykdom.

– Basert på egne erfaringer mener jeg det er for dårlig informert. Jeg mener man må kartlegge familiesituasjonen når man legges inn og koble på en sosionom. Da må ting skje på rappen. Det burde ikke være sånn at aleneforeldre må lete etter et tilbud selv, sier hun.

– Det er ikke bare å skulle orientere deg i det kommunale støtteapparatet når du skal inn til en operasjon. Selv om jeg fikk utrolig god oppfølging sist gang, vet jeg ikke hvordan det ville blitt løst om jeg ikke hadde spurt. Jeg håper jeg aldri trenger å teste det ut, sier Forsberg.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger