– Må vurdere Giskes stilling

Finanspolitisk talsmann Jan Tore Sanner (H) sier Jens Stoltenberg må vurdere om han er tjent med å ha Trond Giske som næringsminister.

Jan Tore Sanner

Jan Tore Sanner stiller spørsmål ved Trond Giske som fortsatt næringsminister.

Foto: Holm, Morten / Scanpix

Etter at A-pressen, som Telenor og Landsorganisasjonen (LO) eier sammen, besluttet å selge sin halvpart av TV2 til danske Egmont, har ryktene rundt næringsminster Trond Giskes håndtering av saken haglet.

I dag sa Telenor at de har vært utsatt for et utilbørlig press fra Giskes side.

Nå sier Sanner at næringsminister Trond Giske åpenbart har handlet i strid med god eierstyring dersom det Telenor sier om spillet rundt salget av TV2 stemmer.

– Han skal ha utøvet press mot styret i Telenor, og han skal ha kommet med usannheter overfor Telenor om at salget skulle behandles i regjeringen til tross for at dette ikke stemte. Nå må Jens Stoltenberg vurdere om han ser seg tjent med en næringsminister som opptrer så uproffesjonelt, sier Sanner til NRK.

Store verdier

Den vurderingen mener også første visepresident på stortinget, Øyvind Korsberg (Frp), at Stoltenberg bør gjøre.

– Giske har selv lagt frem eierskapsmeldingen for stortinget, så det bør ikke være noe der som er uklart for ham. Likevel blir det flere og flere uavklarte spørsmål i saken, sier Korsberg til NRK.

Sanner peker også på den ulike håndteringen av salget fra henholdsvis Stoltenberg og Giske.

– Statsministeren har hele tiden forholdt seg til eierskapsmeldingen. Det har tydeligvis ikke Giske. Det er alvorlig ettersom næringsministeren forvalter store verdier i Norge, sier høyres finanspolitiske talsmann.

Han sier det er uheldig når et selskap med statlig eierskap må ringe statsministerens kontor flere ganger for å forsikre seg om at regjeringen eierskapsmeldingen faktisk ligger fast.

Må komme til stortinget raskt

Sanner forventer at Giske orienterer stortinget om saken, slik opposisjonen har krevet, tidlig i neste uke.

Det støtter både Korsberg og partileder Knut Arild Hareide (KrF).

– Harald Norvik er én av Norges mest erfarne innen styrearbeid. Han har blant annet vært statoilsjef. Når han sier det han sier på pressekonferansen om utilbørlig press, så er det alvorlig. Utfra det Telenorsjefen sier oppfatter jeg at ryktene om press blir bekreftet. Da er det maktpåliggende at Giske kommer med sin redegjørelse til stortinget så snart som mulig, sier Hareide.

SISTE NYTT

Siste meldinger