Hopp til innhold

– Må vurdere bevæpning av politiet

Oslo politiforening mener terroraksjonen 22. juli må spille inn når man skal vurdere om norsk politi skal gå med våpen. Men politijuristene sier nei.

Video 4a76796a-5d8c-435f-929e-f722cafc4b23.jpg

Video: Politiforeningen vil ha vurdert en bevæpning av politiet, mens politijuristene sier at man ikke skal gi etter for terror.

Debatten om politiet skal kunne gå med håndvåpen i beltet hele tiden, ble startet av Oslo politiforening i fjor. En av grunnene er at de mener samfunnet stadig blir råere og råere, med flere tilfeller av skyting og vold mot politiet.

Sigve Bolstad i Oslo politiforening

Leder Sigve Bolstad i Oslo politiforening mener bevæpning av politiet må vurderes.

Foto: NRK

– 22. juli er jo det mest tragiske vi har opplevd og på den måten blir det en indikator. Vi mener at 22. juli bør være en del av grunnlaget når man skal vurdere en generell bevæpning av norsk politi. Uten at jeg skal påstå at det ville gjort en forskjell. Men det må i alle fall vurderes, sier leder av Oslo politiforening Sigve Bolstad til NRK.

– Hadde det gjort noen forskjell om man hadde vært bevæpnet i utgangspunktet?

– Det skal ikke jeg være påståelig i forhold til. Det ville antageligvis ikke vært noen ulempe. Men om det ville gjort en stor forskjell skal ikke jeg påstå.

Les dagens saker om terrorhandlingene:

Skal ta stilling til væpning

NRK vet at flere politifolk i Oslo har stilt spørsmål ved hva som ville skjedd hvis de ubevæpnet hadde truffet gjerningsmannen på vei fra bombebilen i regjeringskvartalet. Anders Behring Breivik bar en da pistol og hadde på seg en uekte politiuniform.

Norge er et av få land i verden hvor politiet ikke går med våpen til vanlig. På sitt landsmøte i november skal Politiets Fellesforbund ta stilling til om dette bør endres. Bolstad leder et utvalg som skal vurdere spørsmålet og som skal levere en rapport før møtet.

Han mener det må vurderes hva generell bevæpning vil gjøre med holdninger, kultur, opplæring og kompetanse.

– Dette går først og fremst på beredskap, rammevilkår og rett og slett vilkår for å løse den typen ekstreme situasjoner som vi hadde 22. juli. Men det går også på den enkelte i forhold til hvilket nivå man skal settes i stand for å løse slike situasjoner, sier Bolstad.

Politijuristene sier nei

Jan Olav Frantsvold

– Vi må ikke gi etter for terror ved å bli med engstelige og derfor bevæpne oss, sier Jan Olav Frantsvold, som er leder for Politijuristene.

Foto: NRK

Generell bevæpning er omstridt i politiet. Politijuristene er imot.

– Noe av formålet med å begå terror er vanligvis å skape frykt i befolkningen. Hvis man gir etter for den frykten ved å bevæpne politiet så er det å gå i gal retning. Vi bør heller tilstrebe å holde det på et lavest mulig konfliktnivå og da mener jeg vi ikke skal bevæpne oss som et svar på det som skjedde 22. juli, sier leder for medlemsforeningen Politijuristene, Jan Olav Frantsvold, til NRK.

– Hvorfor er dere imot å bevæpne politiet?

– Vi mener ikke det er nødvendig. Nå skal jeg også si at jeg har stor respekt og forståelse for at politifolk ønsker å kartlegge om det har effekt og det står de nærmest til å vurdere. Men vi kan ikke la det være avgjørende for om vi som samfunn skal ha et bevæpnet politi eller ikke.

– Hva er det dere frykter kan bli konsekvensene av å bevæpne politiet?

– Noe man har sett i andre land er jo at det medfører en eskalering. At da vil de som begår kriminalitet svare med å bevæpne seg de også.

– Vi må ikke gi etter for terror ved å bli med engstelige og derfor bevæpne oss, sier Frantsvold.

AKTUELT NÅ