– Må selv ta konsekvensene

Statsminister Erna Solberg mener kronprinsparet selv må ta konsekvensene av hemligholdet rundt hvem som betalte luksusferien i Middelhavet.

Erna Solberg
Foto: Onsøien, Ole Gunnar / NTB scanpix

Kronprinsparet har fått mye kritikk for å ikke ville fortelle hvem som betalte for ferien de var på i august. I dag kommenterte kronprins Haakon saken for første gang, og sa ferien var noe de ble invitert til av en venn. Statsminister Erna Solberg mener kronprinsparet må få gjøre vurderingen om å fortelle om ferien selv.

– De må selv få bestemme hva de mener er riktig, også må de ta konsekvensene hvis de ikke forteller det. Noen vil synes at hemmelighold skader monarkiet, jeg gjør ikke opp en mening om det, sier statsministeren.

– Oppfører seg som strutsen

Carl-Erik Grimstad

Medieforsker Carl-Erik Grimstads råd til kronprinsparet er å bringe saken til en ende ved å fortelle hvem som betalte for reisen.

Foto: Inger-Marit Knap Sæby / NRK

Medieforsker Carl-Erik Grimstad mener det er uforståelig at kronprinsparet ikke vil fortelle hvem som betalte for oppholdet på yachten «Mia-Elise».

– Det blir mer og mer interessant for hver dag som går. Det er problemet til kronprinsparet. All erfaring innenfor informasjonsrådgiving tilsier at dette må bringes til en ende. Saken går ikke vekk, og det nytter ikke å oppføre seg som strutsen, sier Grimstad.

Medieforskeren er ikke imponert over måten kronprinsparet har håndtert saken på.

– Dette var bare fomling. Kan det være så vanskelig å si hvem som har finansiert denne turen? Enten er de så sta at de lar den fortsette og rulle, eller så sier de ifra hvem det er, mener Grimstad.

«Mia-Elise»

Luksusyachten «Mia-Elise» som kronprinsparet ferierte på i august er registrert i skatteparadiset Cayman-øyene - og som følge av det ikke offenlig kjent hvem som er eier luksus-skipet.

Foto: Charterindex

Mener åpenhet er bra

Leder for Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre, mener åpenhet muligens ville vært det riktigste i saken om kronprinsparets reise.

– Jeg mener generelt sett at åpenhet er bra. Kronprinsparet og kongefamilien er ofte åpne om det de driver, men jeg vil nødig sette meg til dommer over hvordan de forteller om sine reiseruter. Det kan ha med sikkerhet å gjøre og det må de avgjøre, sier Støre.

– Hadde det vært en fordel om de var åpne om dette?

– Det kan hende at åpenhet også her hadde vært riktig, men jeg vil ikke sette meg til doms over det, sier Støre.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger