Hopp til innhold

– Kommunene må prioritere eplebiter i stedet for lærerstilling

– Kristin Halvorsen lovfester ikke de viktigste tiltakene, men tvinger kommunene til å prioritere det som er mindre viktig for en god skole, mener Høyre-leder Erna Solberg.

Erna Solberg i Stortingets vandrehall

Høyre-leder Erna Solberg kritiserer kunnskapsministeren for å detaljregulere skolen uten å prioritere det viktigste.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) vil lovregulere hvor mange elever det maksimalt skal være per lærer.

Årsaken er at skoleklassene ikke er blitt mindre siden de rødgrønne fikk makten i 2005 - stikk i strid med regjeringens egen skolesatsing.

– Gir ikke rom for å prioritere det viktigste

Høyre-lederen reagerer på at Halvorsen vil ha en lovendring for å få mindre klasser. Erna Solberg mener regjeringen detaljregulerer skolene uten å gi kommunene rom til å prioritere viktige tiltak for å bedre kvaliteten i skolen.

– Det handler ikke bare om at kommunene skal prioritere skolene, men om hva de skal prioritere først. Og da har regjeringen allerede bestemt at man skal prioriterte frukt og grønt i ungdomsskolen og leksehjelp til de yngste. Det er snakk om øremerkede penger, som man ikke kan bruke til noe annet enn det. Det sitter norske kommunepolitikere og må prioritere eplebiter i stedet for en ekstra lærerstilling på grunn av regjeringens politikk, sa Erna Solberg i NRKs Politisk kvarter i dag.

– Da er det kanskje ikke så rart at kommunene ikke får prioritert det viktigste, nemlig å heve kvaliteten på lærerne. All forskning viser at det ikke er sammenheng mellom resultatet og gruppestørrelse, men mellom resultatet og hvor god læreren er. Det som burde ha vært prioritert, er skikkelig etterutdanning for lærerne.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen

Kunnskapeminister Kristin Halvorsen mener et lavere antall elever per lærer er så viktig at hun vil lovregulere det.

Foto: Holm, Morten / Scanpix

– Smålig

Kristin Halvorsen mener det må gå an å få i pose og sekk og synes Høyres kritikk av midlene til frukt og grønt er smålig.

– Det er et smålig forslag fra Høyre å ville ta de få lusne kronene som går til frukt og grønt i ungdomsskolen. Det er begrenset hvor mange gode lærere man får for et par epler, sier hun.

Halvorsen mener kvaliteten i skolen blir sikret nettopp ved en slik lovendring hun tar til orde for.

– Selv den beste superlæreren i verden har en større utfordring med å følge opp mange elever. Mange av de beste lærerne er i ferd med å nærme seg 62 år og AFP-alder, og flere av dem gir uttrykk for at de kunne ha stått lenger i jobben hvis det var mulig å rekke over alle elevene, sier Halvorsen.

Utdanningsforbundet støtter lovendring

Hun får støtte av leder av Utdanningsforbundet, Mimmi Bjerkestrand.

– Vi forventer et regelverk som sikrer ressursene til skolen. En nasjonal normstandard for antall elever per lærer på skolen gir både handlingsrom og den frihet som trengs på skolene for å organisere ressursene.

AKTUELT NÅ