Hopp til innhold

– Må lønne seg å drive barnehage

Forsvinnende få av de som driver med barnehager i Norge tar ut store overskudd. – Regjeringen bommer med nye regler for barnehageprofitt, mener forsker.

Linda Øygarden

Linda Øygarden maler en av de fem barnehagene hun driver i Arendal. – Slik er barnehagehverdagen, sier hun.

Foto: NRK

Omtrent halvparten av alle barnehagebarn i Norge, leker i en privat barnehage. En massiv utbygging de siste årene har gitt flere plasser, både private og offentlige. Men det har også gjort at enkelte har tjent gode penger på å bygge barnehager.

Ailin Aastvedt

Ailin Aastvedt

Foto: Telemarksforskning

– Jeg kan ikke skjønne at det skal være rimelig at de pengene som er bevilga i barnehageformål skal komme i lomma på folk som ikke vil bruke dem på barnehage, sier statssekretær Lisbeth Rugtvedt i Kunnskapsdepartementet.

Les mer:

SV-politikeren vil ha mer kontroll på de 27 milliardene regjeringa bevilger til barnehager i året. Derfor foreslår de å lage regler for hvor mye overskudd eierne kan ta ut.

– Da er ett tiltak å tette igjen muligheten for å ta ut utbytte, noe som i dag er helt åpent, sier Rugtveit.

Les hele forslaget

– Ett eller to profittselskaper

Men hvor mange barnehagebaroner finnes det? Ailin Aastvedt hos Telemarksforskning har skrevet rapporten som regjeringa har brukt før de sendte det nye finansieringssystemet på høring.

Les hele rapporten

– Store utbytter, det er ikke så ofte, sier Aastvedt.

– Gjelder det ett eller to selskaper?

– Ja, bekrefter hun.

Barnehageforskeren mener regjeringa bommer. Hun tror det vil være mulig å omgå de nye reglene ved å ta høyere lønn til ledere eller ved ta man oppretter et eiendomsselskap som tar ei skyhøy, kunstig husleie.

– Bedre med kvalitetsregler

Det er bedre med kvalitetsregler, som er billigere og kontrollere og vanskeligere å jukse med, mener hun.

– Man kan lage regler for hvor stort areal hvert barn skal ha, hvilken lønn de ansatte skal ha og hvilke pensjonsordning ansatte skal følge. Det vil gjøre at minimumskostnadene ligger fast, men at det fortsatt er mulig å komme med effektive løsninger som gjør det lønnsomt å drive barnehage. Det viktigste må være kvaliteten i barnehagen, sier hun til NRK.no

– Hvis man skal ha private aktører, bør det lønne seg for dem å drive barnehage, sier Aastvedt.

– Kommunene må overta

En av de såkalte barnehagebaronene er Ben Eidissen i Tromsø. Han mener forslaget er helt uaktuelt, og vil føre til at mange barnehager forsvinner.

– Da må kommunene i Norge ta over absolutt alt, sier Eidissen.

Ei annen barnehagebaronnessene er Linda Øygarden. Akkurat nå maler hun egenhendig en av de fem barnehagene hun driver i Arendal.

– Denne barnehagen er 12 år og nå trenger den restaurering. Da må man trå til selv, det er slik det er i barnehagehverdagen, sier Øygarden.

– Driver på dugnad

Øygarden er styreleder i Private Barnehagers Landsforbund, og har 76 ansatte og 270 barn under seg. Hun er irritert over å bli uthengt som profittjeger.

– Gründere som har gjort det mulig å oppnå full barnehagedekning, blir sittende igjen med svarteper.

– For meg handler det ikke om profitt, jeg har drevet på dugnad i tusenvis av timer fordi jeg ønsker å bidra til samfunnets verdiskapning, sier hun til NRK.

– Avhengig av private

Også kommunene er skeptiske. I forslaget til ny finansieringsmodell, skal kommunene ha ansvar for å utbetale penger både til private og offentlige barnehager.

Direktør for interessepolitikk i KS, Helge Eide, sier til NRK at kommunene er avhengig av de private barnehagene for å skaffe plasser nok. Han tror det blir dyrt ekstraarbeid om kommunene skal kontrollere regnskapene til alle barnehagene, en regning som gjør barnehagedrifta dyrere.

Han mener EØS-reglene, som skal følge opp konkurransen og hindre urimelig barnehagestøtte, er nok.

KS peker i sin høringsuttalelse at den generelle konkurransen mellom barnehagene uansett vil begrense muligheten for å ta ut urimelig store verdier fra barnehagedriften i årene fremover.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger