NRK Meny
Normal

– Må komme til bunns i denne saken

Forsvaret innrømmer nå at etterretningsbataljonen laget lister over minst tre norske journalister som skrev om E-tjenesten. Arbeiderpartiet varsler kontrollhøring i Stortinget.

Sjef for Brigade Nord Odin Johannessen beklager kartleggingen av norske journalister. Det skulle vi ikke gjort, og det beklager vi, sier han til NRK.

SE VIDEO: Sjef for Brigade Nord Odin Johannessen beklager kartleggingen av norske journalister. Det skulle vi ikke gjort, og det beklager vi, sier han til NRK.

Årsrapporten fra EOS-utvalget, som kontrollerer de hemmelige tjenestene i Norge, avslørte denne uken at to VG-journalister er utsatt for ulovlig kartlegging.

Men kartleggingen har trolig enda større omfang enn det som er kjent til nå. Sjef for Brigade Nord sier han prøver å få oversikt over kartleggingen Hærens etteretningsbataljon har gjort av norske journalister.

– Det man gjorde var rett og slett å etablere en liste med de som skrev mest om dette, og det var feil. Det skulle vi ikke gjort, og det beklager vi, sier sjefen for Brigade Nord Odin Johannessen til NRK.

Etterretningsbataljonen på Setermoen kartla spesielt de som skrev om den hemmelige spionstyrken E14.

– Hvor mange journalister er på den lista?

– Det er i hvert fall snakk om tre. Jeg har ikke dette materialet lenger og dette er det vi jobber med å komme til bunns i for å kunne gi et sikkert tall, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Rolf J. Widerøe ( til h.) og Hans Petter Aass

BLE KARTLAGT: EOS-utvalget har avslørt at Etterretningsbataljonen, en del av Hæren, har kartlagt VG-journalistene Hans Petter Aas (t.v.) og Rolf J. Widerøe (til høyre) ulovlig.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Stortinget må til bunns i denne saken

Martin Kolberg

Martin Kolberg (Ap) sier at Stortinget må få komme til bunns i saken.

Foto: NRK

Nestlederen i kontroll- og konstitusjonskomiteen Martin Kolberg (Ap) varsler nå at det kan bli aktuelt med åpen stortingshøring - om nødvendig - mot sin egen partikollega, forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

– Stortinget må til bunns i denne saken. Jeg markerer at regjerings-representantene i kontrollkomiteen vil ha den samme tilnærmingen til dette som alle andre, nemlig at Stortinget ikke kan leve med en situasjon hvor det er usikkerhet om E-tjenesten har fulgt lovverket eller ikke, sier Martin Kolberg til NRK.

– Hvis E-tjenesten har brutt loven må det korrigeres slik at det ikke gjentar seg, sier Kolberg.

– Vi beklager på det sterkeste

EOS-utvalget skriver i sin rapport at etterretningsbetaljonen lagret informasjon om journalistene som omfatter navn, bilde, utdanning og arbeidshistorikk. Informasjonen var hentet fra publiserte nyhetssaker.

Bataljonen hadde behandlet opplysninger om journalistene i flere dokumenter.

– Nå er det slik at Forsvaret ikke har lov til å overvåke noen norske borgere. Hvorfor ringte ikke den bjellen hos noen av sjefene i etteretningsbataljonen?

– Det var feil, det var feil. Det er alt jeg kan si om den saken. Vi beklager dette på det aller sterkeste og vi skal gjøre alt vi kan for å hindre at dette skjer igjen, sier Johannessen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger