Hopp til innhold

– Lurt av svindlere i pen dress

I dag er det premiere på Hans Petter Molands film om da finanskrisen kom til Norge. Filmen forklarer hvordan det var mulig at norske utkantkommuner kunne spille bort sikre kraftinntekter på Wall Street.

Video 240b65d6-334c-445a-91fd-fa363591634b.jpg

Torsdag er det verdenspremiere på Hans Petter Molands film om finanskrisen. Investor Øystein Stray Spetalen sier i filmen at det var umulig for politikerne i de norske kraftkommunene å skjønne at de gamblet høyt med kommunens kraftinntekter.

«Når boblene brister» er Hans Petter Molands dokumentar om finanskrisen og hvordan norske småkommuner kunne spille bort sine fremtidige kraftinntekter på børsen.

Filmen tar utgangspunkt i vakre Vik i Sogn og Fjordane, som satset fremtidige kraftinntekter på børs gjennom Terra Securities, for å få råd til ny vei til bygda.

Jon Skjørshammer

Bostyrer for Terra Securities konkursbo, advokat Jon Skjørshammer (t.h.)

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

– Vik kommune solgte 10 års fremtidig kraftproduksjon og plasserte alle pengene i produkter som ble solgt inn som tilnærmet risikofrie, sier NRKs økonomikommentator Steinar Mediaas i dokumentaren.

Torsdag har filmen verdenspremiere på Folketeateret i Oslo.

– Profesjonelle svindlere

Med Terra-skandalen kom finanskrisen for alvor til Norge. Vik kommune alene har tapt 145 millioner kroner.

Åtte norske kraftkommuner sloss fortsatt i det amerikanske rettssystemet for å få igjen pengene sine.

Bobestyrer Jon Skjørshammer i konkursboet til Terra Securities har på vegne av de norske kommunene brukt over 100 millioner kroner på å få igjen pengene sine. fra amerikanske Citigroup.

Men fortsatt er det uklart om og når saken kommer opp for en amerikansk domstol.

LES OGSÅ: Terra-rettssak kan bli avvist

– Her ble det svindlet for milliarder av kroner av profesjonelle svindlere som fløy rundt sammen med rating-selskaper og store internasjonale banker og pakket sammen produktene, sier Spetalen.

LES OGSÅ: Krev 1,2 milliardar av Citigroup

– Umulig å skjønne

– Dette ble gjort på en så lur måte, at for vanlige folk, var det helt umulig å skjønne. For politikerne, var det umulig å skjønne, sier Spetalen i dokumentaren.

– Og så er det det gamle. Når folk tar på seg fin dress, og kommer med hyggelig vistittkort og er flinke til å snakke for seg, så er det kjennetegnet på svindlere. Da blir man lurt, sier Spetalen.

– Ikke en antikapitalistisk film

Hans Petter Moland

Filmskaper Hans Petter Moland har laget filmen 'Når boblene brister', som har premiere torsdag.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

Regissør Hans Petter Moland sier til NRK at han har laget filmen fordi han anser det for den mest spennende historien fra vår tid.

– I filmen får man også vite hva som forårsaket krisen. Men det som kanskje er mest skremmende, er hvordan det ruller videre, sier Moland.

Han sier at han håper at filmen kan åpne øynene våre for at økonomifaget er vesentlig i livene våre i mye større grad enn vi er klar over.

– Det er mekanismer som påvirker livene våre, demokratiene og som vi er nødt til å ta på alvor, sier Moland.

Han avviser at filmen er antikapitalistisk, og sier at han i løpet av arbeidet med filmen har innsett at det han kaller et sunt kapitalistisk system er nødvendig for å bedre den verden vi lever i.

AKTUELT NÅ